Јарослав Хашек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јарослав Хашек
Jaroslav Hašek.gif
Јарослав Хашек, чешки писац
Датум рођења (1883-04-30)30. април 1883.
Место рођења Прашко Ново Место
Аустроугарска
Датум смрти 3. јануар 1923.(1923-01-03) (39 год.)
Место смрти Липњице на Сазави
Чехословачка
Најважнија дела

Јарослав Хашек (чеш. Jaroslav Hašek; Праг, 30. април 1883Липњице на Сазави, 3. јануар 1923) је био чешки писац који је светску славу стекао недовршеним хумористичко-сатиричним романом „Доживљаји доброг војника Швејка у светском рату“. Роман преведен на многе језике, по њему снимљено више филмова, а адаптиран и за позориште.

Вацлав Менгер, чешки глумац и близак пријатељ Јарослава Хашека је написао да је Јарослав живео живот мање од 40 година, живот препун беде, лошег понашања, физичке и душевне патње. И поред свега Јарослав је био човек огромне духовне снаге, стопроцентни оптимист, пун хумора и надприродне безбрижности са којом се је он коцкао у својој души а и на рачун свога здравља и свега материјалног.

Младост[уреди]

Рођен је као прво дете Јосефа, гимназијског професора математике и физике и Катерине (р. Јарешова). Јосефов отац је био сељак и писац, учесник прашке револуције 1848. Јосеф је умро кад је Јарославу било 13 година па је тако Јарослав морао да напусти гимназију у 15 години и да ради као апотекарски помоћник. Ипак је успeо да заврши Чешку трговачку академију у Прагу.

Од 1904 године посвећује се раду у анархистичком покрету Северне Бохемије. У градићу Лом ради као уредник и администратор анархистичког листа Омладина. Овај лист исте године финансијски пропада а Јарослав путује у Немачку. У лето 1905. заједно са својим пријатељима академским сликаром Јарославом Кубином и чланом балета Чешког краљевског народног позоришта Франтишеком Вагнером полази на промотивни пут до Истре при чему промовише његову Партију за умерен прогрес у оквиру закона.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]