Јохан Гутенберг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Гутенберг

Gutenberg.jpg
Јохан Гутенберг

Пуно име Јохан Гутенберг
Датум рођења: 1398.
Место рођења: Мајнц
Датум смрти: 3. фебруар 1468.
Место смрти: Мајнц

Јохан Гутенберг (нем. Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, право презиме Генсфлајш) (око 1400, Мајнц - 3. фебруар 1468), био је немачки металски радник и сматра се проналазачем технике штампања металним помичним словима. Идеја те технике је била већ дуже позната али до тада није била усавршена. Познати су и наводи да је та техника већ раније била реализована у Кини, Кореји и Јапану. Најстарија још учувана штампана књига датира из 868. Године 1041. се у Кини појављују и први примерци штампаних књига техником металних покретних слова и као проналазач се наводи извесни Би Шенг. Гутенбергова заслуга се састоји у усавршавању појединачних покретних слова, легура олова, антимона и калаја у техници високе штампе, али и тадашњи проналазак штампарске пресе. О његовом животу је веома мало познато и велики дио информација су само претпоставке. Његов брат Фриле Генсфлајш је рођен у Елтвилу где је вероватно, са Гутенбергом основао малу штампарију и где је провео цели свој животни век (1434—1447).

Живот[уреди]

Гутенберг је рођен између 1395. и 1405. године као син племића и трговца Фриле Генсфлајша (нем. Friele Gensfleisch) у Мајнцу где и умире 3. фебруара 1468. године. Пошто је тачан датум његовог рођења непознат, Гутенбергово удружење је да би 1900. године славило његову 500.-годишњицу рођења, „прогласило“ 1400-ту као ту годину. Касније, по тадашњем обичају, мења име по називу породичног седишта „Гутернбергов посед“

Радио је као златар и писар, где долази у додир са првим штампаним књигама. Између 1434. и 1444. живи у Штрасбургу.

Са адвокатом и трговцем Јоханом Фистом (нем. Johannes Füst) уз његову масивну финансијску помоћ оснива штампарију, где примењује нову технологију штампе књига. Позната је Гутенбергова библија која је између 1448. и 1457. штампана у 180 примерака од којих су 49 још очувани. После спора око поделе зараде остварене штампарском делатношћу, између њих долази до раздора. Према неким изворима из тог спора Гутенберг излази осиромашен а према другима супротно.

Не постоје Гутенбергове аутентичне слике.

Музеј[уреди]

У Мајнцу се налази Гутенбергов музеј, основан 1900. године на петстогодишњицу његовог рођења.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]