Александер Грејам Бел

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Александар Грејам Бел)
Александар Грејам Бел

Alexander Graham Bell.jpg
Александар Грејам Бел

Општи подаци
Датум рођења 3. март 1847.
Место рођења Единбург (Шкотска)
Датум смрти 2. август 1922.
Место смрти Бадек (Канада)
Рад

Александер Грејам Бел (енг. Alexander Graham Bell; Единбург, 3. март 1847Бадек, 2. август 1922) је био научник, проналазач[1] и оснивач телефонске компаније Бел.[2] Поред рада на пољу комуникација заслужан је за важне проналаске у авијацији.[3] Бел је рођен у Единбургу у Шкотској,[4] а умро је у Бадеку у Канади.[5]

Бавио се истраживањем механике говора па је 1872. године у Бостону основао школу учитеља за глувонеме.[6] Изумео је електрични телефон, који је више пута усавршаван, а употребљава се од 1877. године до данас. Конструисао је и фотофон, који делује на принципу претварања промена интезинтета светлости у звук, а репродукција звука у звучном филму заснива се на том принципу.

Награде[уреди]

1882. године, постаје натурализовани грађанин САД. 1888. године, један је од оснивача америчког Националног удружења за географију, а постао је и његов други председник. Добитник је бројних признања. Француска влада одликовала га је са Легијом части, а Академија науке Француске доделила му је награду Волта од 50.000 Франака, Краљевско научно удружење из Лондона доделило му је Алберт медаљу 1902. године, а Универзитет у Вицбургу, Баварска, почасни докторат.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]