Александра Карађорђевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александра Карађорђевић
Aleksandra Karadjordjevic.jpg
Краљица Александра Карађорђевић
Датум рођења (1921-03-25)25. март 1921.
Место рођења Атина
Грчка
Датум смрти 30. јануар 1993.(1993-01-30) (71 год.)
Место смрти Источни Сасекс
Уједињено Краљевство
Отац Александар I Грчки
Мајка Аспазија Манос
Супружник Петар II Карађорђевић
Потомство Александар Карађорђевић
Стандарта Александрe, краљицe Југославије

Александра Карађорђевић (Атина, 25. март 1921Источни Сасекс, 30. јануар 1993) била је последња југословенска краљица, супруга краља Петра II Карађорђевића.

Као потомак грчких и данских монарха, пре брака је носила титуле принцезе од Грчке и Данске. Била је прва грчка принцеза која је међу ближим прецима имала Грке, и то са мајчине стране; њен отац је био немачке крви, као уосталом и већина европских владара.

Порекло[уреди]

Родитељи су јој били краљ Александар Грчки и Аспазија Манос, гркиња из грађанске класе. Рођена је 25. марта 1921. године у краљевској резиденцији Таитои (15 километара од Атине), пет месеци након смрти свога оца који је наследио грчки трон након што је његов отац, Александрин деда, Константин I Грчки, збачен и протеран. Константин се вратио у Грчку и поново заузео трон месец дана након Александрове смрти. Како је влада Александрову кратку владавину сматрала регентством, што је значило да је Александров брак, склопљен без допуштења његовог оца, био неважећи, то је значило да је дете рођено из њега незаконито. Да није проглашена незаконитом, Александра би била законска наследница свога оца и de jure краљица Грчке од тренутка свога рођења.

Захваљујући реакцији Александрине бабе, краљице Софије, у јулу 1922. године донесен је закон који је дозвољавао краљу да призна и озакони бракове краљевске породице који су били склопљени без његовог допуштења. Краљ Константин I је затим издао декрет који је озаконио брак између његовог сина и Аспазије. Александра је тако постала законито дете према грчком закону, заједно са мајком добила титулу принцезе од Грчке и Данске, те ословљавање Краљевска висост, али није добила право на грчки трон.

Краљица Југославије[уреди]

Краља Петра II Карађорђевића је упознала априла 1942. у Лондону на чајанци у Клубу савезничких официра.[1]

Дана 20. марта 1944. удала се за југословенског краља Петра II Карађорђевића. Краљица Александра родила је само једно дете — принца Александра Карађорђевића. Никада није крочила на тло Југославије, земље чија је била краљица.

У новембру 1945. монархија је укинута, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала једнопартијска држава под управом Комунистичке партије. Њен муж никада није абдицирао, али Александра и Петар више нису били признавани за краљицу и краља Југославије. У егзилу је живела у Лондону са својим супругом и сином.

некадашњи гроб краљице Александре у Грчкој

Краљица Александра умрла је у Ист Сусексу 30. јануара 1993. године. Била је сахрањена 7. фебруара 1993. на краљевском гробљу Татој у Грчкој, одакле је 9. маја 2013. пренета у капелу двора на Дедињу[2][3], да би 26. маја 2013. била у оквиру државне сахране била сахрањена на Опленцу.[4][5]

Породица[уреди]

Родитељи[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Краљ Александар
King Alexander of Greece.jpg
1. август 1893. 25. октобар 1920.
Аспасија Манос
Aspasia Manos.jpg
4. септембар 1896. 7. август 1972.

Супружник[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Краљ Петар II
Kralj Petar II.jpg
6. септембар 1923. 3. новембар 1970.

Деца[уреди]

име слика датум рођења супружник
Принц Александар
HRH The Crown Prince of Serbia.jpg
17. јул 1945. Принцеза Марија; Катарина Карађорђевић

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Александра Карађорђевић
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима