Орден Круне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орден Круне
Orden Jugoslovenske krune prvog stepena.jpg
Орден Круне
додељује Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg Karađorđević.gif
Краљевина Југославија
Краљевски дом Карађорђевића
Тип Тракица ордена
Додељује се за заслуге на раду за Краља и Отаџбину, државно и народно јединство.
Статистика
Установљен 5. априла 1930.
Прва награда 6. септембра 1930.
Укупно непознато
Важносни ред одликовања
Виша награда Орден белог орла
Нижа награда Орден Светог Саве

Орден Круне[1] је орден који је 5. априла 1930. основао Краљ Александар I под називом Орден Југословенске круне у спомен на промену званичног назива Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Краљевину Југославију. Орден који је додељиван у Краљевини Југославији а данас га додељује старешина краљевског дома Карађорђевића. Назив орденa је преложен још 1911. године. Ордену је 2002. године враћен првобитни назив који је први предложен.

Историја[уреди]

Пред почетак Балканских ратова 1911. године, председник владе Никола Пашић сачинио је прелог закона о оснивању oрдена. Тај пројекат је реализован тек деветнаест година касније. Краљ Александар I оснивач ордена, био је регент Краљевине Србије од 1914, регент Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца од 1918, а на престо је ступио 1921. Током 1929. године политичке кризе и растући снажни сепаратистички покрети у земљи натерали су Краља да привремено суспендује Устав и подстакне национално јединство, што је најзад довело до промене назива земље.

Орден је организован у 5 степени, а био је додељиван грађанима који су предњачили у раду на остваривању националног јединства и сарадње, или за заслуге према Круни, држави и нацији у јавним службама, као и страним држављанима, претежно за дипломатске заслуге. Орден (Југословенске) круне био је старији од Ордена Светог Саве, а носио се о тамно плавој траци. Орден је додељивала Круна. Орденске инсигније су израђивали Артис Бертран у Паризу (Француска) и Браћа Игенен у Ле Локлу (Швајцарска).

Данас се орден поново додељује од стране старешине краљевског дома Карађорђевића.

Изглед ордена[уреди]

Велики крст 1. степен Велики официр 2. степен Командир 3. степен Официр 4. степен Кавалир 5. степен
Orden Jugoslovenske krune prvog stepena.jpg
Ridder in de Orde van de Joegoslavische Kroon.jpg

Одликовани од 1930. до 1945.[уреди]

Одликовани од 2002.[уреди]

Референце[уреди]

Види још[уреди]