Анри Лефевр

Из Википедије, слободне енциклопедије
Анри Лефевр
Датум рођења (1901-06-16)16. јун 1901.
Место рођења Ажемо
Француска
Датум смрти 29. јун 1991.(1991-06-29) (90 год.)
Место смрти Наваренкс
Француска

Анри Лефевр (франц. Henri Lefebvre; Ажемо, 16. јун 1901Наваренкс, 29. јун 1991) је био француски филозоф и социолог неомарксистичке оријентације. Познат је по томе што је први употребио израз „право на град“.

Биографија[уреди]

Анри Лефевр је рођен у месту Ажемо, у департману Ланд, југозападна Француска.

Завршио је студије филозофије на Универзитету у Паризу (Сорбона) 1920. године.

Најпре је радио као професор филозофије, да би 1961. године постао професор социологије на универзитету у Стразбуру, а од 1965. на универзитету у Нантеру.

Друштвена производња простора[уреди]

Лефевр је велики део својих филозофских списа посветио разумевању значаја производње простора за оно што је он назвао репродукција друштвених односа производње. По њему, простор је друштвени производ или сложена друштвена конструкција, која се заснива на вредностима и друштвеној производњи значења. Као марксистички теоретичар (иако веома критичан према економском структурализму који је доминирао у академском дискурсу у оно време), Лефевр је тврдио да је друштвена производња простора од фундаменталног значаја за репродукцију друштва, а самим тим и капитализма. Друштвена производња простора је средство у рукама хегемонистичке класе која на тај начин репродукује сопствену доминацију.