Банана држава

Из Википедије, слободне енциклопедије

Банана држава или банана република је погрдан назив за државе које су политички нестабилне, зависне о пољопривредном извозу једне монокултуре (најпознатији је случај са таквим државама у средњој Америци које су извозиле банане, па је по њима овај појам и настао), а власт држи корумпирана скупина.

Власт често држи диктаторска војна хунта, у држави су велике социјалне разлике, слаба је инфраструктура, слабе су школе, а привреда је примитивна. Држава се ослања на спољашњи капитал, а прорачунски дефицит решава штампањем новца које доводи до велике инфлације. Банана републике су врло склоне револуцијама и војним ударима.

Првобитни појам се је односио само на оне земље које једино или углавном извозе или узгајају банане. Израз се првенствено односио на средњоамеричке земље као што је Хондурас, Никарагва или Панама, чији су политичари и привреда деценијама увелико били под утицајем великих компанија као што су Јунајтед фрут компани и Стандард фрут компани.

Економска моћ америчких компанија била је далеко већа него политичка моћ владе, а камоли становништва тих земаља.

Израз банана република је 1901. године први сковао амерички писац О. Хенри (Вилијам Сидни Портер)

Израз банана република вероватно је први измислио амерички писац О. Хенри (заправо Вилијам Сидни Портер). У 1904. години објавио је роман (Зеље и краљеви), вероватно алудирајући на Хондурас: „у то време смо имали споразум са сваком страном земљом, осим Белгије, и те банана републике, Анхурије.“

Данас се израз банана република пежоративно користи за земље тзв. трећег света, у којима стране фирме имају значајан утицај на настанак корупције, криминала, непотизма, обогаћивања на темељу државних расхода и сумњивих изборним резултатима.

Данас се овај термин користи за државе, у којим се политичка култура ставља у контекст с корупцијом.

Из тога разлога овај се погрдан израз користи у жутој штампи, у политичким расправама те у полемикама у развијеним земљама као што је Швајцарска, Немачка, Француска, Аустрија или Италија, а користи се када неко сличне догађаје (који су деломично скривени или улепшавани) осуђује.

Види још[уреди]