Пређи на садржај

Википедија:Основна правила о садржају

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Википедијиним садржајем управљају три главне основне политике садржаја: неутрална тачка гледишта, проверљивост и без оригиналног истраживања . Уредници треба да се упознају са сва три принципа:

  1. Неутрална тачка гледишта (ВП:НТГ) – Сви чланци на Википедији и други енциклопедијски садржаји морају бити написани са неутралне тачке гледишта, и морају да представљају значајне ставове поштено, пропорционално и без пристрасности.
  2. Проверљивост (ВП:ПРОВ) – Материјал који се оспорава или ће вероватно бити оспорен, и сви цитати морају бити приписани поузданом, објављеном извору. У Википедији, проверљивост значи да људи који читају и уређују енциклопедију могу да провере да ли информације потичу из поузданог извора .
  3. Без оригиналног истраживања (ВП:БОИ) – Википедија не објављује оригиналне мисли: сав материјал на Википедији мора бити приписан поузданим, објављеним изворима. Чланци не смеју садржати никакву нову анализу или синтезу објављеног материјала који служи да се нагласи став или позиција која није јасно наведена у извору.

Историја

[уреди | уреди извор]
Спољашњи видео-запис
Џими Вејлс: Рођење Википедије, 2005 ТЕД (конференција), 20 мин.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Kock, N., Jung, Y., & Syn, T. (2016). Wikipedia and e-Collaboration Research: Opportunities and Challenges. Архивирано септембар 27, 2016 на сајту Wayback Machine International Journal of e-Collaboration (IJeC), 12(2), 1–8.

Спољашњи погледи

[уреди | уреди извор]

Википедијине политике садржаја биле су предмет академских студија и тема више књига у којима се говори о овој теми.