Пређи на садржај

Википедија:Трг/Новости

С Википедије, слободне енциклопедије
 Увод

Новости су подстраница Трга на којој се објављују најновије објаве, најаве и вести.

Ту спадају: позиви на конференције, такмичења, кампање и акције, техничке новости, пријаве за стипендије, анкете итд. Не пишите новости које нису повезане с Википедијом или њеним сродним пројектима.

Посетите актуелности да бисте видели достигнућа Википедије на српском језику по месецима.

Покрени расправу


« Архиве1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

Архивирај

The Signpost: 25 April 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 13:51, 25. април 2024. (CEST)

The Signpost: 16 May 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

The Signpost: 8 June 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

Ратификација Повеље покрета

Здраво свима, тренутно најважнија ствар која се дешава у Викимедијином покрету је ратификација Повеље покрета, а у томе можете учествовати и ви. Повеља покрета (Movement Charter) је документ креиран од стране волонтерске комисије (Movement Charter Drafting Committee), а у циљу дефинисања улога и задужења у Викимедијином покрету.

Током две године комисија је, уз укључивање заједнице, радила на изради документа, а коначна верзија објављена је 10. јуна. У периоду од 25. јуна до 9. јула глобална заједница даваће гласове за или против ратификације.

Викимедија Србије ће подржати ратификацију Повеље покрета, а разлоге можете видети на нашем сајту.

Позивамо све чланове и чланице заједнице који испуњавају критеријуме да дају свој глас путем овог линка. То могу урадити до 9. јула, 23.59. — IvanaMadzarevic (разговор) 13:57, 28. јун 2024. (CEST)[одговори]

Thank you, your vote has been recorded. Боки 08:17, 29. јун 2024. (CEST)[одговори]

The Signpost: 4 July 2024

News, reports and features from the English Wikipedia's newspaper

ВИКИ ВОЛИ СПОМЕНИКЕ СРБИЈА 2024!

833x833пискел
833x833пискел
170x170пискел
170x170пискел
Петроварадинске тврђаве нашла се на 7. месту најбољих! Фотографију је послао такмичар Valekd (Дејан Велек) под условима cc-by-sa-4.0 лиценце

Здраво драге колеге! Време је да свету покажемо најбоље слике културних добара из Србије! По трећи пут, у организацији нас ентузијаста са Википедије на српском језику, реализујемо пројекат Вики воли споменике Србија (страница ће ускоро бити креирана). Као што знате, реч је о највећем међународном фото-такмичењу у фотографисању непокретних културних добара. Вероватно знате да је прошле године међународни жири изабрао 15 фотографија на светском нивоу и фотографија из Србије нашла се на 7 месту од око 200.000 прикупљених фотографија из 45 земања. Хајде да поновимо овај успех!

Позивамо вас да се прикључите и подржите пројекат како у организационом смислу тако и кроз слање фотографија. Ове године нас очекују мање промене. Поред ажурирања комплетног списка, такмичење се са традиционалног септембра помера за месец дана касније. Током целог месеца октобра 2024. године, такмичари свих нивоа фотографских вештина, могу послати своје нове или старе фотографије заштићених културних добара Србије. За све оне који желе да фотографишу у друштву, организујемо неколико фото-тура. Логистичку и организациону подршку пружамо и онима који више преферирају самостално фотографисање. Поред сакупљања фотографија, пројекат обухвата и нас који волимо да пишемо, те ће у склопу пројектних активности бити организован и уређивачки маратон у писању чланака о непокретним културним добрима.

Циљеви такмичења су:

  • прикупљање фотографија
  • писање нових и уређивање постојећих чланака кроз уређивачки маратон
  • организација фото-тури
  • организација изложби
  • промовисање свету наше културно благо! (учешће на међународном нивоу и ширење вести о постигнутим резултатима)

Такође, позивамо све вас да се прикључите у организационом делу како би заједнички остварили најбоље резултате. Тренутни послови су:

  • ажурирање спискова
  • организација и покретање уређивачког маратона.

Ускоро се јављам са новим информацијама! Слободно износите своје предлоге, коментаре и питања. – Nter25 (разговор) 21:33, 8. јул 2024. (CEST)[одговори]

 Коментар: Прије свега, велико хвала на организацији и труду. Мислим да је важно да кроз акцију добијемо недостајућих фотографија свих наших споменика. — Садко (ријечи су вјетар) 22:48, 8. јул 2024. (CEST)[одговори]

 Коментар: Подршка, као и увек. --Ivan25 (разговор) 10:46, 15. јул 2024. (CEST)[одговори]