Галерија старих мајстора у Дрездену

С Википедије, слободне енциклопедије
Поглед на Галерију старих мајстора из палате Цвингер

Галерија старих мајстора у Дрездену (нем. Gemäldegalerie Alte Meister) је светски чувена збирка сликарства из доба ренесансе и барока. Галерија је део „Државних уметничких збирки Саксоније”. Основали су је саксонске надвојводе и краљеви Пољске Август II Јаки и његов син Август III (династија Ветин) у периоду 16941763.

Готфрид Земпер је пројектовао зграду галерије која је изграђена до 1855. године. Она је представљала једно крило палате Цвингер. Палата је потпуно уништена у Другом светском рату. Слике су сачуване у сигурним депоима, првобитно пренете у СССР, а враћене у Дрезден 1956. Галерија је поново отворена за јавност 1960. Стара зграда је реконструисана у периоду од 1988 до1992. године.

На годишњем нивоу галерију посећује више од 500.000 посетилаца.

Уметници збирки Галерије[уреди | уреди извор]

У збирци Галерије налазе се главна дела сликара италијанске ренесансе: Рафаела, Ђорђонеа и Тицијана. Такође изузетна дела маниризма и барока, као и дела холандских сликара 17. века, посебно Рембрандта и његових следбеника и дела фламанаца, Рубенса, Јорданса и Ван Дајка. Немачки део је представљен са 58 слика сликара породице Кранах које представљају највећу групу ове саге окупљене у једном музеју.

Галерија најпознатијих експоната[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]