Горица и Градишка

С Википедије, слободне енциклопедије

Кнежевска грофовија Горица и Градишка (њем. Gefürstete Grafschaft Görz und Gradisca, итал. Principesca Contea di Gorizia e Gradisca, словен. Poknežena grofija Goriška in Gradiščanska) била је крунска земља Хабзбуршке династије у оквиру Аустријског приморја на Јадранском мору, која данас представља вишејезичко гранично подручје између Италије и Словеније. Назив је добила по два урбана средишта грофивије, градовима Горица и Градишка.

Географија[уреди | уреди извор]

Покрајина се протезала дуж ријеке Соча, од свог извора на врху Јаловец на Јулијским Алпима до Тршћанског залива у близини Монфалконеа. На сјеверозападу, превој Предел води до Војводине Корушке, а на сјевероистоку врхови Мангарт, Разор и Триглав означавају границу са Војводином Крањском.

На западу, врхови Канин и Матајур стоје на граници са регију Фрулија, која је до Кампоформијског мира 1797. године била до Републике Венеције, од 1815. године па надаље припада аустријској Краљевини Ломбардија-Венеција и на крају Краљевини Италији од 1866. године. На југу покрајина се граничила са Царским слободним градом Трстом и Истарском марком.

Литература[уреди | уреди извор]