Тамишки Банат

С Википедије, слободне енциклопедије
Тамишки Банат
1718.—1778.
Tamis banat1718 1739 sr.png
Главни градТемишвар
Земља Хабзбуршка монархија
Догађаји
гувернер 
• 
Флоримунд Мерси
Историја 
• Успостављено
1718.
• Укинуто
1778.
Претходник
Следбеник
Темишварски пашалук
(Османско царство)
Војна граница (Хабзбуршка монархија)
Краљевина Угарска (Хабзбуршка монархија)
Војводство Србија и Тамишки Банат (Хабзбуршка монархија)
Тамишки Банат, покрајина Хабсбуршке монархије (1739—1751. године)
Тамишки Банат (1751—1778. године)

Тамишки Банат (нем. Temeswarer Banat, рум. Banatul Timişoarei, мађ. Temesi Bánság) је био назив за хабсбуршку покрајину, која је постојала од 1718. до 1778. године. Покрајина је обухватала подручје данашњег Баната, који је и добио име по овој покрајини. Главни град покрајине био је Темишвар.

Историја[уреди | уреди извор]

Године 1716, принц Еуген Савојски освојио је територију Баната, којом је до тада управљало Османско царство. После Пожаревачког мира (1718. године), ова територија је добила службени назив „Тамишки Банат” и била је успостављена као засебна хабсбуршка покрајина, којом су управљали гувернери. У почетку је цела покрајина била под војном управом, да би 1751. године царица Марија Терезија успоставила цивилну управу у северним деловима покрајине, док су јужни делови Баната издвојени из покрајине и прикључени Војној крајини.

Покрајина је укинута 1778. године, да би 1779. године њена територија била прикључена Краљевини Угарској, док су јужни делови Баната (који су били у саставу покрајине до 1751. године) остали у саставу војне границе све до њеног укидања 1871. године.

Становништво[уреди | уреди извор]

Према првом попису који су спровеле хабсбуршке војне власти, Банат је имао око 20.000 становника, углавном Срба. Муслиманско становништво Баната напустило је ове просторе после аустријског освајања.

Према подацима из 1774. године, становништво Тамишког Баната је укључивало:

Гувернери Тамишког Баната[уреди | уреди извор]

Када је усвојен нацрт o управи Баната 15. априла 1718, Мерси је званично именован за гувернера Баната у Темишвару. Покрајина је названа Тамишки Банат, а званични језик је постао немачки. (Пожаревачки мир)

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]