Господин Смит иде у Вашингтон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Господин Смит иде у Вашингтон
Jimmy mrsmith poster.jpg
Original movie poster
Режија Френк Капра
Главне улоге Џин Артур
Џејмс Стјуарт
Claude Rains
Edward Arnold
Музика Dimitri Tiomkin
Издавачка кућа Columbia Pictures
Година 1939.
Трајање 129 минута
Земља САД
Језик енглески
IMDb веза
Trailer

Господин Смит иде у Вашингтон (енгл. Mr. Smith Goes to Washington) амерички је филм из 1939. године режисера Френка Капре са Џејмс Стјуартом и Џин Артур у главним улогама

Кратак садржај[уреди]

Џејмс Стјуарт као господин Смит

Радња филма нам говори о човеку који у једној малој држави у Америци и кога сви у граду поштују и цене, јер је неискварен и добар према људима. Али све ће се променити када господин Смит реши да пође у Вашингтон како би постао сенатор у сенату САД-а.

Његова уверења о главном граду Америке и његовим становницима ће се веома променити, када схвати да су корупција и жеђ за влашћу продрли у све поре правног система америчког сената. Али господин Смит ће схватити да ипак постоје и поштени људи у главном граду његове земље, који ће покушати да му помогну да поврати сјај некада величанствене нације.

Занимљивости[уреди]

  • Филм има јаку поруку о темељима демократије што је био разлог да су нацисти забранили филм у окупираној Француској. Критикован је и као анти-амерички и про-комунистички када је пуштен у биоскопе у Америци, због начина како је обрадио корупцију и демократске процесе у Америци.
  • Једна епизода анимиране ТВ серије Симпсонових, Mr. Spritz Goes to Washington, темељи се на овом филму.

Спољашње везе[уреди]