Трагачи (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Трагачи
Филмски постер
РежијаЏон Форд
СценариоАлан Ле Меј (роман)
Френк С. Нуџент
ПродуцентК. В. Витни
Главне улогеЏон Вејн
Џефри Хантер
Натали Вуд
МузикаСтен Џоунс (текст песама)
Макс Штајнер
Продуцентска
кућа
Warner Bros.
Година1956.
Трајање119 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Трагачи (енгл. The Searchers) су амерички вестерн филм из 1956. који је режирао Џон Форд. Главне улоге играју: Џон Вејн, Џефри Хантер и Натали Вуд.

У филму се кратко појављује и Орден Светог Саве, који на себи носи Џон Вејн.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Прошле су три године од грађанског рата. Официр војске јужњака Итан Едвардс, који никада није прихватио пораз и није „сабљу заменио за плуг”, после неколико година мрачних дела, враћа се кући свог брата Арона у Тексасу. Поред сина и две ћерке, Арон и његова супруга Марта имају и усвојеног сина, мелеза Мартина Полија, који има крв Чирокија у венама, а којег је Итан пронашао као дете када су му родитељи убијени.

Ујутро, фарму посећује одред велечасног Сема Клејтона, тражећи крадљивце крава са оближње фарме (вероватно Команчи), и регрутујући Арона и Мартина у чету тексашких ренџера без плате. Итан одбија да положи заклетву, рекавши да човек положи заклетву само једном - већ је то учинио у војсци Конфедерације. Бен и Деби хватају Луси како се мази са чланом одреда Бредом Јоргенсеном, сином Ларса, власника украдене стоке, и задиркују их. Одред напредује у потрагу, Бред открива копље Команча - знак да ће ускоро доћи до напада. Група, осим Итана и ексцентричног Мозеса Харпера, напушта место налаза.

Увече Арон примећује одсјај у даљини, породица се закључава у кућу, али родитељи дозвољавају Деби, која је изгубила лутку, да изађе на неко време. Индијанац налети на њу, труби у рог. Команчи нападају, убијају Арона, Марту и њиховог сина Бена и киднапују њихове ћерке. Итан открива запаљену фарму. Након сахране, госпођа Јоргенсен тражи од Итана да не дозволи мушкарцима да себи одузму живот, ако се испостави да су девојке мртве, он не обећава. У потеру креће одред од седам људи. У близини, испод стене, група открива леш Команча, који Итан пуца кроз очи да би вечно немирно лутао земљом духова. Итан, враћајући се из извиђања, пријављује логор удаљен 20 миља и намеру да нападне. Капетан Клејтон одлучује да растера коње, јер. без њих Индијанци нису толико опасни. Међутим, ноћу, прозивка Команча јасно показује да је план пропао.

Ујутро, Индијанци примећују групу, али се држе подаље и окружују ренџере. Потера почиње, Нетсби је рањен, велечасни му даје своју Библију. Индијанци певају Песму смрти и јуре преко реке, али бивају под ватром ренџера и повлаче се. Велечасни одлучује да одведе Натсбија кући, рекавши да је овде потребна или чета ренџера или једна или две особе. Са Итаном су Мартин и Бред. Ноћу, Итан, чувши од Бреда да је открио индијански логор са Луси у плавој хаљини, извештава да је раније током дана открио Лусин леш у кањону и закопао га у своју јакну, а једна од Индијанки ју је одвела хаљина. Бред, избезумљен, напада камп сам и умире. Итан и Мартин настављају својим путем.

Снег пада. Итан каже да неће одустати, и да ако Деби буде жива, онда ће је Чироки прихватити у племе и оженити је када буде пунолетна. Прошло је годину дана од почетка потраге. Итан и Мартин посећују фарму Јоргенсен, Лори, Бредова сестра, љуби Мартина, који је заборавио ко је, иако су заједно одрастали од треће године. Ларс је давно добио вест о смрти свог сина. Итан му каже да су након почетка мећаве изгубили траг о Индијанцима и да су узалуд проверавали све тексашке трговачке станице. Он наговара Мартина да остане на фарми, али он одбија. Ујутро, Лори обавештава Мартија о Итановом одласку, он се брине за разум свог партнера. Лори му чита писмо Џерија Фатермана, власника трговачке станице у близини реке Брејзерс, који је открио део Дебине хаљине. Мартин оде тамо, Лори се наљути на њега.

Мартин сустиже Итана, они посећују трговца. Захтева уговорену награду од хиљаду долара, Итан каже да ће их добити ако нађу живу девојку. За накнаду, Фатерман открива да су Деби киднаповали Индијанци поглавице Скара који посећују Форт Вингејт. Ноћу, Мартин је изненађен што је жилави Итан ушушкао своје ћебе. Убрзо, паркинг нападају непознати људи, али их Итан, који седи у заседи, који је претходно запалио јаку ватру и ставио шешир под ћебе као мамац, убија. Они су Фатерман са два помоћника.

Фарму Јоргенсен посећује Чарли Мекори, који им доноси писмо од Мартина у којем их обавештава о Фатермановој смрти да нису имали проблема са локалним племенима, али нису пронашли племе Најакија које је киднаповало Деби. Мартин, у знак добре воље, поклања једном од племена шешире. Индијка, коју је Мартин невољно купио и која му је постала жена, иде за његовим партнерима. Итан је зове „госпођа Поли“. Након што је прочитала о овоме, Лори згужва писмо и баци га у камин, али Ларс не дозвољава да изгори. Итан, који зна језик Команча, преводи да се девојчица зове Дивља патка која лети ноћним небом, али она пристаје да је зову „Слушај“. Итан се шали са Мартином стављајући ћебе преко њега под маском тек венчане жене. Након што су сазнали да жена зна за „Скара“ (Ожиљак на енглеском), они је испитују, али она ништа не говори и напушта логор, одлажући стрелу од камења за Итана и Мартина. Снег пада, траг се губи. Док лови биволе, Итан губи главу, пуцајући у крдо. Примећују велику групу Јенкија, возе у супротном смеру од њих и откривају спаљени логор Најак Команча. Итан открива црвено ћебе и шешир. Слушајте. Стижу у логор одреда у тврђави, терајући Индијанце у кућу. Водич им показује три дивља белца - жену и три девојке, али Деби није међу њима. Партнери одлазе у Нови Мексико, Мартин пише да му је жао што их ове године неће посетити за Божић, завршава се писмо. Лори се наљути на Мартија, Чарли је смирује песмом на гитари.

Прошло је пет година од почетка прогона. У мексичком бару, партнери откривају Мозеса Харпера. Пристаје да помогне у потрази. Они упознају Емилија Габријела Фернандеса и Фигероу, који их обавештава о „Сикатрису“ (Ожиљак на мексичком), и прати их до свог племена. Зове се Итан „Брод Шолдерс“ (широка рамена на енглеском), а Мартин је онај који следи. Због смрти два сина вође, четири његове жене седе на почасном месту у вигваму. Једна од њих је Деби. Ожиљак показује Итану медаљу коју је дао убијеној Луси пре неколико година. Емилио, несвестан Итанове намере у посети племену, враћа Итану „крвави новац“ и одлази. Деби, која је дошла код њих, каже да не жели да напусти свој народ. Итан жели да је убије, Марти покрива девојку. Команч удара Итана луком, Марти узвраћа. Почиње потера, партнери узвраћају пуцање испред улаза у клисуру. Напад предводи Скар, Итан убија свог коња, Индијанци се повлаче. Итан даје Мартију да прочита његов тестамент, он га чита слог по слог - због одсуства рођака, на њега преноси целокупно наследство. Марти у бесу извлачи нож и жели му смрт.

Велечасни Клејтон долази на венчање Чарлија и Лори да би их венчао. Итан и Мартин возе до куће. Г. Јоргенсен им каже да ће их Ренџери на венчању ухапсити пошто их траже због Фатермановог убиства, али они ипак улазе. Итан извештава о Дебиној судбини. Марти објашњава Лори, која је до рупа прочитала једино писмо у последњих пет година, да се и даље воле. Мекори их ухвати како се грле и вређа га причама да има индијанску везу, након чега га обара удицом. Обојица излазе да се боре у дворишту. Нико не раздваја борце, пречасни само тражи да окршај буде поштен. Охладивши жар, они се помире. Чарли одбија да се ожени Лором. Клејтон извештава да је злато украдено од покојног Фатермана, Итан му даје оружје, Марти одбија да иде на суђење у Остину. Поручник гласника, син пуковника Гринхила, позива капетанов одред да се придружи нападу на племе Скар, за шта су сазнали од Мозеса, говорећи о столици за љуљање коју му је Итан раније обећао за информације о Скару. Наводно се претварао да је луд и извиђао је локацију кампа - „Седам прстију“ у близини кањона Малапаи. Клејтон прихвата понуду јенкијевског коњаника. Лори каже Мартију да ће Итан убити Деби, и да би то волела њена мајка, али момак одговара да он то неће дозволити.

Под окриљем ноћи, група стиже до кањона и одлучује да нападне племе у зору. Итан говори Мартину о скалпу дуге таласасте косе - о скалпу његове мајке, који је приметио на Скаровом копљу. Велечасни дозвољава Мартију да се инфилтрира у непријатељски логор. Гласник поново посећује одред, извештавајући трупе десет миља даље. Пречасни му дозвољава да остане. Марти долази до Деби, која жели да трчи са њим, и пуца из пиштоља на Скара који се појавио на улазу, који је прегледао паркинг. Ренџери нападају камп, Итан скалпира поглавицу. Индијанци се повлаче, капетан наређује Чарлију Нетсбију да тера крдо коња. Марти узалуд покушава да спречи Итана да јури Деби. Он је сустиже, али је не убије и пажљиво је узима у наручје. Клејтон се лако рани у задњицу.

Премијере у свету[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]