Елагабал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Елагабал
Elagabalus.JPG
Елагабалова биста
Пуно име Секст Варије Авит Басијан
Датум рођења 204.
Место рођења Емеса
Римско царство
Датум смрти 11. март 222.
Место смрти Рим
Римско царство
Династија Севери
Отац Секст Варије Марцел
Мајка Јулија Соемија
Супружник Аквилија Севера
Римски цар
Период 21811. март 222.
Претходник Макрин
Наследник Александар Север

Елагабал (рођен је 204. у Емеси, у Сирији, умро 11. марта 222. године у Риму) је био римски цар. Његово право име било је Секст Варије Авит Басијан, а званично име Император цезар Марко Аурелије Антонин Август. Постао је цар 16. маја 218. и владао је све до своје смрти 222. године.

Биографија[уреди]

Порекло[уреди]

Варије је преко своје тетке Јулије Мамеје припадао династији Севера, која је тако названа по свом оснивачу цару Септимију Северу.

Владавина[уреди]

Варије је једва говорио латински и био је, као и његов деда свештеник бога Сол Елагабала, заштитника Емесе. Када је постао цар увео је култ Сол Елагабала у Рим; дао је да се на Палатину изгради један такав храм. Његов циљ је био да Сол Елагабал постане врховни бог у читавом римском царству.

Понашао се потпуно разобручено. Оженио се весталком Аквилијом Севером (иначе весталке су се заветовале на невиност и однос са њима је био светогрђе које је по римском праву захтевало смртну казну). На венчању су приређене игре са 51 тигром, а једног крокодила Елагабал је држао као кућног љубимца и изградио му једно скупо купатило. Оно је било уништено после једне једине употребе. Дао је да се убијају људи јер је сматрао да црвена крв жртава одлично иде на зеленој трави.

Увео је нова јела у римску лусксузну царску кухињу: папагајске главе, мозак фламинга, камиља копита, итд.

Сексуална оријентација[уреди]

Елагабалова сексуална оријентација је извор многих контроверзи и дебата. Елагабал се оженио и развео пет пута, али су позната имена само три жене. Ипак, најстабилнију емотивну везу успоставио је са једним робом своје друге жене весталке Аквилије Севере по имену Хијерокле кога је називао својим мужем. Био је одушевљен када би био називан љубавницом, краљицом Хијерокла, а причало се да је обећао велике суме новца оном лекару који би му обезбедио женске гениталије.[1]

Елагабал је по схватању модерних аутора био транссексуалац.[2][3]

Смрт и наследник[уреди]

Под великим утицајем његове бабе Јулије Мезе Елагабал је усвојио свог рођака Александра Севера 26. јуна 221. године. Елагабал је препознао жељу своје бабе да власт пренесе у руке Александра Севера, и покушао је да претендента убије. Али, овај план је пропао и Елагабала и његову мајку Јулију Соемијас убила је преторијанска гарда 11. марта 222. године. Његов обезглављен леш је светина растрзала по Риму док коначно није био бачен у Тибар. Сенат је изгласао декрет о забрани сећања на Елегабала.

Александар Север наследио га је као римски цар.

Извори[уреди]

  1. LXXX.16 Cassius Dio, Roman History, Приступљено 8. 4. 2013.
  2. Benjamin, Harry; Green, Richard (1966). The Transsexual Phenomenon, Appendix C: Transsexualism: Mythological, Historical, and Cross-Cultiral Aspects.. New York: The Julian Press, inc. Приступљено 3. 8. 2007.. 
  3. Godbout, Louis (2004). „Elagabalus”. GLBTQ: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture. Chicago: glbtq, Inc. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Макрин
Римски цар Наследник:
Александар Север
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}