Пупијен и Балбин

С Википедије, слободне енциклопедије
Марко Клодије Пупијен Максим
Pupienus
Лични подаци
Датум рођења2. век
Место рођењаРим, Римско царство
Датум смрти29. јул 238.
Место смртиРим, Римско царство
Породица
ПотомствоTiberius Clodius Pupienus Pulcher Maximus
ПретходникGordian I and II
НаследникGordian III

Марко Клодије Пупијен Максим и Деције Целије Калвин Балбин (обојица погинули 29. јула 238. године) били су изабрани за римске цареве 21. априла 238. године, после пропасти покушаја Гордијана I и Гордијана II да збаце Максимина Трачанина.

Пупијен је рођен око 178. године и после успешне војне каријере постао је војни трибун, претор и конзул, а затим управник двеју римских провинција. 234. постао је префект Града, и остао запамћен као суров човек.

Балбин је такође био конзулар као и Пупијен. Када се Максимин Трачанин учврстио на власти после пораза Гордијана I и Гордијана II, сенат је изабрао Пупијена и Балбина за цареве, док је Гордијан III, тринаестогодишњи унук Гордијана I добио титулу цезара.

Дошло је до побуне у војсци Максимина Трачанина и он је био убијен. Максиминова војска се предала Балбину, кога је сенат послао да му се супротстави. Ипак, дошло је до нереда у Риму.

И Пупијен и Балбин су се плашили да онај други смера убиство. Планирали су огромну двоструку ратну акцију, Пупијен против Парћана а Балбин против Карпијаца. Током једне свађе између Пупијена и Балбина, интервенисала је преторијанска гарда. Она је упала у царске одаје и убила обојицу царева. Истог дана Гордијан III је био проглашен за цара.

Пупијен и Балбин су владали мање него три месеца. Сачуване су и неке емисије новца из тог кратког периода.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]