Требонијан Гал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Требонијан Гал
Trebonianus Gallus bronze well-lit.jpg
Статуа Требонијана Гала
Пуно име Гај Вибије Требонијан Гал
Датум рођења 206.
Место рођења Терни
Римско царство
Датум смрти Август 253.
Место смрти Терни
Римско царство
Супружник Afinia Gemina Baebiana
Потомство Волусијан, Вибија Гала
Римски цар
Период 251 - 253.
Претходник Деције Трајан
Хереније Етрускус
Наследник Емилијан

Гај Вибије Требонијан Гал (рођен 206. године - умро у августу 253. године) био је римски цар од 251. до 253, у заједничкој влади са својим сином Волусијаном.

Требонијан Гал је рођен у Италији, у сенаторској фамилији. Имао је два детета у браку са Афинијом Гемином Бебином: будућег цара Волусијана, и кћи, Вибију Галу. Требонијан је постао суфектни конзул а 250. године постао је управинк Горње Мезије, што показује да је цар Деције Трајан имао поверења у њега. У Горњој Мезији, Требонијан Гал је имао важну улогу у спречавању Гота да пљачкају преко Дунава. Постао је и популаран у војсци.

1. јула 251. године, Деције Трајан и његов савладар Хереније Етрускус погинули су у бици код Абрита. Када је војска чула за ово, прогласила је Требонијана Гала за цара, упркос томе што је постојао још један син Деција Трајна, Хостилијан. Требонијан Гал је усвојио Хостилијана, како би избегао грађански рат. Међутим, док је Требонијан Гал био на путу за Рим, избила је куга у граду и млади Хостилијан је подлегао. Тада је Требонијан Гал именовао за савладара свог сина Волусијана.

Када је стигао у Рим, Требонијан Гал је покушао да се избори са последицама болести. Изгледа да је и неке хришћане тада изложио прогону.

На Истоку, персијски краљ Шапур I напао је и освојио Сирију. На Дунаву, Готи су и даље пљачкали, упркос уговору из 251. године. Војска није била задовољна, и када је Емилијан, управник две Мезије и Паноније, победио Готе, војска га је прогласила за цара. Требонијан Гал се припремио за одбрану и затражио да се римска војска са Рајне повуче према Италији. Требонијан Гал и Волусијан су били убијени од стране сопствених војника, који су проценили да Емилијан има више шансе да постане цар.

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Деције Трајан
Римски цар
Наследник:
Емилијан