Жак Картје

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Жак Картије)
Жак Картје
Jacques Cartier.jpg
Жак Картје
Датум рођења (1491-12-31)31. децембар 1491.
Место рођења Сен Мало
 Бретања
Датум смрти 1. септембар 1557.(1557-09-01) (65 год.)
Место смрти Сен Мало
 Француска

Жак Картје (франц. Jacques Cartier; Сен Мало, 31. децембар 1491Сен Мало, 1. септембар 1557) је био француски истраживач, најпознатији по истраживању области око залива и реке Сен Лорен, првих региона који су званично припали Канади.

Краљ Француске Франсоа I га је изабрао да нађе "certaines îles et pays où l'on dit qu'il se doit trouver grande quantité d'or et autres riches choses" ("нека острва и земље гдје се каже да постоји много злата и других богатства"). Картје је 1534. године започео путовање да нађе западни пут до Азије. Истраживао је делове данашњег Њуфаундленда (почевши 10. маја те године) и Канадско приморје. Кад је сазнао о реци према западу (Сен Лорен) мислио је да би то могао бити Северозападни пролаз. Искрцао се први пут на данашњем Гаспеу, где је поставио крст и објавио да то подручје припада Француској. Онда је наставио (бродом) до Квебека, тада познат као Стадакона. Током путовања отео је два сина поглавице Донаконе, Домагаја и Таигноагнyа, и вратио их је са собом у Европу.

Картје је почео друго путовање 19. маја следеће године са 3 брода, 110 људи и отетим дечацима (који би били враћени поглавици). Путовао је узводно до хјуронског села Стадакона и ирокешког села Хочелага (данашњи Монтреал) и стигао је 2. октобра 1535. године. Чуо је о земљи, Сагне, која је требало да буде пуна злата и других богатства.

Картје је 23. маја, 1541. године отишао је из Сент Малоа на своје треће путовање. Овај пут је тражио Сагне, али није успео прећи Хочелагу. Након зиме коју је провео у Канади вратио се у Француску 1542. године. Многи морнари су умрли од скорбута кад се брод заглавио у леду. Картје је морао питати Индијанце за њихове обичајне лекове, које су му дали. Остатак свог живота провео је у Сен Малоу, у кући у близини града.

Спољашње везе[уреди]