Жељка Милановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Жељка Милановић
Лични подаци
Датум рођења1965.
Место рођењаБеоград,  СФР Југославија
Занимањедиригент

Жељка Милановић (Београд, 1965) српски је диригент. Завршила је београдски Факултет музичке уметности код професора Станка Шепића 1988. године, а на истом факултету је и магистрирала 2000. године.

Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Лауреат је 20. натјецања музичких умјетника Југославије одржаног у Загребу 1986. године. Наступала је са оркестром Београдске филхармоније и Симфонијским оркестром РТС-а. У Опери Народног позоришта делује од 1988, а као диригент од 1991.

Од јануара 1995. године је стални диригент Опере Српског народног позоришта[1] где је дириговала следећим репертоаром: „Трубадур” (Верди), „Набуко” (Верди), „Риголето” (Верди), „Кавалерија Рустикана” (Маскањи), „Фауст” (Гуно), „Мајска ноћ” (Римски-Корсаков), „Кармен” (Бизе), „Мадам Батерфлај”, „Тоска” и „Боеми” (Пучини), „Служавка господарица” (Перголези), „Моцарт и Салијери” (Римски-Корсаков), „Васкрсење” (Алфано), „Катерина Измајлова” (Шостакович), „Сутон” (Христић), „Еро с онога свијета” (Готовац), „Слепи миш” (Штраус), „Ромео и Јулија” (Прокофјев), „Лабудово језеро” (Чајковски) као и музичким игроказом „Код Феме на балу”.

Са Опером СНП-а је наступала широм Србије, на БЕМУС1995, као и у Центру Сава 2003. и 2004.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Željka Milanović: Nije muzika manje muzika ako je vedra i vesela”. Naslovi. Приступљено 17. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]