Напуљ (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Напуљ
Provincia di Napoli
Official seal of Округ Напуљ
Грб
Napoli in Italy.svg
Држава  Италија
Покрајина Кампанија
Админ. центар Напуљ
Површина
 • Укупно 1,171 km2 (452 sq mi)
Становништво
 • Укупно 3,078,939
 • Густина 2,600/km2 (6,800/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Напуљ (итал. Provincia di Napoli) је округ у оквиру покрајине Кампанија у јужној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Напуљ.

Површина округа је 1.171 км², а број становника 3.078.939 (2008. године).

Природне одлике[уреди]

Карта округа Напуљ

Округ Напуљ чини средишњи део историјске области Кампаније. Он се налази у јужном делу државе, са изласком на Тиренско море на западу. Већи део округа обухвата јужни део плодне и густо насељене Кампањске равнице. Поред тога, у средишњем делу округа пружају се усамљена узвишења - вулкан Везув и Флегрејско побрђе.

Испред обале Напуљ округа налази се неколико малих острва, која њему припадају. Она су туристички веома цењена и позната, посебно већа од њих - Капри и Искија и Прочида.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2008. године у округу Напуљ живи преко 3 милиона становника, односно више од половине становништва Кампаније (а округ заузима мање од 10% површине покрајине). Густина насељености је огромна, преко 2.500 ст/км². У ствари, већи део округа је урбано подручје града Напуља, а само крајње источни део округа није део ове велике урбане зоне.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и известан број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди]

У округу Напуљ постоји 92 општине (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Напуљ (966.000 ст.) у средишњем делу округа. Ако се изузму велика предграђа Напуља онда је други по величини град Торе дел Греко (90.000 ст.) у јужном делу округа, атрећи Нола (33.000 ст.) у источном делу округа.

Град Напуљ

Спољашње везе[уреди]