Трст (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Трст
Provincia di Trieste
Положај
Држава Италија
РегијаФурланија-Јулијска крајина
Админ. центарТрст
Површина212 km2
 — број ст.236.446 (2.008)
 — густина ст.1.115 ст./km2
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Трст (итал. Provincia di Trieste, словен. Tržaška pokrajina) је округ у оквиру покрајине Фурланија-Јулијска крајина, у североисточној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Трст.

Површина округа је 212 км², а број становника 236.446 (по попису из 2008. године).

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Округ Трст између Јадрана и Словеније

Округ Трст се налази у североисточном делу државе и на граничи се са Словенијом на истоку и југу. На западу се налази Јадранско море, а на северу се налази уска веза са остатком државе. Округ је једини део простора Италије на источној обали Јадрана и једини у потпуности на подручју Динарских планина. Округ је брдовит.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2008. године у округу Трст живи више око 240.000 становника. Густина насељености је изузетно велика, преко 1.100 ст/км². У ствари, целокупно подручје округа је градско подручје града Трста.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и и Словенци (21%). Словеначка национална мањина живи у целом округу, а у два насеља до границе са Словенијом чини већину.

Општине и насеља[уреди | уреди извор]

У округу Трст постоји 6 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Трст (210.000 становника). Сва остала насеља и општине су део његове приградске зоне.

Град Трст, средиште округа

Спољашње везе[уреди | уреди извор]