Бари (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Бари
Provincia di Bari
Official seal of Округ Бари
Грб
Bari in Italy.svg
Држава  Италија
Покрајина Апулија
Админ. центар Бари
Површина
 • Укупно 3,825 km2 (1,477 sq mi)
Становништво
 • Укупно 1,252,398
 • Густина 330/km2 (850/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Бари (итал. Provincia di Bari) је округ у оквиру покрајине Апулија у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Бари.

Површина округа је 3.825 км², а број становника 1.252.398 (2008. године).

Природне одлике[уреди]

Округ Бари чини средишњи део историјске области Апулије. Он се налази у источном делу државе, са изласком на Јадранско море на северу округа. Поред мора се налази равничарско тло, веома плодно уз стално наводњавање (жита, воће). У јужном делу округа тло је брдовито, предапенинско и то подручје узгоја маслина и винове лозе.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2008. године у округу Бари живи преко 1,2 милиона становника. Густина насељености је веома велика, преко 320 ст/км². Северна, приморска половина округа је знатно боље насељена, нарочито око града Барија. Јужни, брдски део је ређе насељен и слабије развијен.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и известан број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди]

У округу Бари постоји 41 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Бари (321.000 ст.) у северном делу округа. Други по величини је град Алтамура (69.000 ст.) у јужном делу округа, а трећи Молфета (55.000 ст.) у крајње северном делу округа. Поред тога треба споменути и градић Алберобело, који је због свог древног градитељства уврштен на списак светске баштине УНЕСКОа.

Град Бари

Спољашње везе[уреди]