Пезаро и Урбино (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Пезаро и Урбино
Provincia di Pesaro e Urbino
Pesaro-Urbino in Italy.svg
Држава  Италија
Покрајина Марке
Админ. центар Пезаро
Површина
 • Укупно 2,564 km2 (990 sq mi)
Становништво
 • Укупно 363,529
 • Густина 140/km2 (370/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Пезаро и Урбино (итал. Provincia di Pesaro e Urbino) је округ у оквиру покрајине Марке у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је град Пезаро. Међутим, много познатији је градић Урбино, који је због своје лепоте и наслеђа уписан на списак баштине УНЕСКОа.

Површина округа је 2.564 км², а број становника 363.529 (2008. године).

Природне одлике[уреди]

Карта округа Пезаро и Урбино

Округ Пезаро и Урбино чини северни део историјске области Марке. Он се налази у средишњем делу државе, са изласком на Јадранско море на истоку. На западу се налази средишњи део планинског ланца Апенина. Између њих налази се бреговито подручје познато по виноградарству и производњи вина.

Становништво[уреди]

Град Урбино

По последњим проценама из 2008. године у округу Пезаро и Урбино живи преко 360.000 становника. Густина насељености је средње велика, близу 150 ст/км². Источна, приморска половина округа је знатно боље насељена, нарочито око града Пезара. Западни, планински део је ређе насељен и слабије развијен.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и велики број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди]

У округу Пезаро и Урбино постоји 60 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Пезаро (94.000 ст.) у северном делу округа. Други по величини је град Фано (64.000 ст.) у источном делу округа. Међутим, много познатији и туристички посећенији је средишње смештен градић Урбино (16.000 ст.), који је због своје лепоте и наслеђа уписан на списак баштине УНЕСКОа.

Град Пезаро

Спољашње везе[уреди]