Лече (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Округ Лече
Provincia di Lecce
Положај Округа Лече у Италији
 
Држава Застава Италије Италија
Покрајина Апулија
Седиште Лече
Површина 2.759 km²
Становништво 815.252 ст.
 – Густина насељености 295 ст./km²
Веб-сајт www.provincia.le.it

Округ Лече (итал. Provincia di Lecce) је округ у оквиру покрајине Апулија у источној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Лече.

Површина округа је 2.759 км², а број становника 815.252 (2010. године).

Округ Леће представља „штиклу“ на „италијанској чизми“.

Природне одлике[уреди]

Град Лече

Округ Лече чини крајње јужни део историјске области Апулије и преддсатвља „штиклу“ на „италијанској чизми“. Он се налази у источном делу државе, са изласком на Јадранско море на истоку и Јонско море на југу и западу округа. На југоситоку округа се налазе Отрантска врата, мореуз између два поменута мора.

Тло у округу је махом равничарско, веома плодно уз стално наводњавање (жита, воће). Највиша тачка у округу досеже 200 метара надморске висине.

Становништво[уреди]

По последњем попису из 2010. године у округу Лече живи преко 810.000 становника. Густина насељености је веома велика, близу 300 ст/км². Како је цео округ равничарски, то је цео његов простор добро насељен.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и известан број досељеника из свих делова света. Поред тога, у пар насеља округа живе и Грци, потомци пребеглица са Балкана из времена отоманске владавине.

Општине и насеља[уреди]

У округу Таранто постоји 97 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Лече (96.000 ст.) у северном делу округа. Други по величини је град Мартина Франка (32.000 ст.) у западном делу округа.

Спољашње везе[уреди]