Удине (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Удине
Provincia di Udine
Udine in Italy.svg
Држава  Италија
Покрајина Фурланија-Јулијска крајина
Админ. центар Удине
Површина
 • Укупно 4,905 km2 (1,894 sq mi)
Становништво
 • Укупно 539,224 (2,001)
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Удине (итал. Provincia di Udine, фурл. Provincie di Udin, словен. Videmska Pokrajina, нем. Provinz Udin) је округ у оквиру покрајине Фурланија-Јулијска крајина у крајње североисточној Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Удине.

Површина округа је 4.905 км², а број становника 539.224 (по попису из 2001. године).

Природне одлике[уреди]

Округ Удине се налази у крајње североисточном делу државе и граници се са Словенијом на истоку и Аустријом на северу. Мањи, јужни део округа је равничарски, крајње источни део Падске низије. Северни, већи део је брдско-планински, део јужних Алпа. Најважнији водоток је река Таљаменто.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2008. године у округу Удине живи више око 540.000 становника. Густина насељености је преко 110 ст/км².

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и Немци и Словенци. Немачка национална мањина живи у најсевернијем делу округа, до аустријске границе, а словеначка до Словеније.

Општине и насеља[уреди]

Град Удине, средиште округа

У округу Удине постоји 137 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Удине (99.000 становника). Други по важности је град Кодроипо (15.000 становника) у јужном делу округа. У северном, алпском делу највеће насеље је Толмецо (11.000 ст.).

Од мањих насеља познати су Палманова и Аквилеја.

Спољашње везе[уреди]