Ханија (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Округ Xанија
Περιφερειακή ενότητα Χανίων
Положај
Држава  Грчка
Периферија Крит
Админ. центар Ханија
Површина 2.376 km2
Становништво 2005.
 — број ст. 156.371
 — густина ст. 65,81 ст./km2
 — ISO 3166-2 GR-94
Поштански број 73x xx, 740 55
Регистарске таблице ΧΝ
Обласна ознака 282x0, 28310
Број општина 7
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Префектура Xанија (грч. Περιφερειακή ενότητα Χανίων) је округ у периферији Крит и на истоименом острву Крит, у јужној Грчкој. Ову област често у свакодневном говору зазивају и „Западним Критом“. Управно средиште округа је истоимени град Ханија.

Округ Xанија је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди]

Округ Ханија је са запада, југа и севера окружена морем, док се са истока граничи се са округом Ретимно.

Најсевернији део округа је полуострвски, где постоје три полуострва: Акротири, Родопос и Корикос. Између њих се налазе два залива, Ханијски и Кисамоски залив. Средишњи део округа је питомији и погоднији за пољопривреду, док су средишњи и јужни део изразито планински (планина Лефка) и неповољнији за живот. Округу припада и мало острво Гавдос, које је најјужнија тачка Европе.

У подручју округа Ханија преовлађује изразита средоземна клима, која једино на вишим подручјима добија оштрије, планинске црте.

Историја[уреди]

Подела округа на 5 општина: 1 - Ханија, 2 - Апокоронас, 3 - Гавдос, 4 - Кантанос–Селино, 5 - Кисамос, 6 - Платанијас, 7 - Сфакија
Град Ханија, средиште оркуга

У оквиру подручја округа Ханија налази се низ праисторијских и античких археолошких локалитета, од којих су најзначајнији они из времена Минојске цивилизације. У 1. веку п. н. е. острво покоравају Римљани, које у 4. веку наслеђују Византијци. Византијска владавина острвом и подручјем данашњег округа обележена је честим нападима са мора: прво Вандала, затим Словена и на крају Сарацена. 1212. године острво осваја Млетачка република, која ће њиме владати до 1669. године. Ханија постаје једно од упоришта Млетака на острву, па се ту развија ренесансна култура. У отоманским рукама цело острво остаје до 1898. године, при чему је утицај турске власти био веома велики на живот становништва. 1898. године Крит добија широку аутономију под посредством Грчке, да јој се коначно присајединио 1913. године. 1898. године острво је подељено на четири целине, што зачетак данашњих округа.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Ханија је имао преко 150.000 становника, од чега око 40% живи у седишту округа, граду Ханији.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих деценија јављају се и некадашњи туристи као нови становници.

Густина насељености је око 65 ст./км², што је нешто мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Равничарски део око града Ханије је много боље насељен него планинска област на југу.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Ханија се дели на 7 општина:

  1. Апокоронас
  2. Гавдос
  3. Кантанос–Селино
  4. Кисамос
  5. Платанијас
  6. Сфакија
  7. Ханија

Ханија је седиште округа и једино веће насеље (> 10.000 ст.) у округу.

Привреда[уреди]

Традиционалне привредне делатности у датом подручју Крита су поморство и рибарство у приобаљу и пољопривреда у залеђу (посебно гајење маслина). Последњих деценија туризам је главна привредна грана, а захваљујући њему важне су и трговина и услуге.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]