Портал:Уједињено Краљевство/Изабрани

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Застава Велса
Застава Велса

Велс (енгл. Wales; вел. Cymru) је једна од четири конститутивне земље Уједињеног Краљевства. Налази се на југозападу Велике Британије и граничи се са Енглеском на истоку. То је келтска регија у којој се говори и велшким језиком иако су келтски елементи у Енглеској и Шкотској готово ишчезли.

Термин Кнежевина Велс (енгл. Principality of Wales; вел. Tywysogaeth Cymru) се понекад користи, иако Принц од Велса нема никакву улогу у власти Велса. Велс никад није био суверена држава иако је краљ Грифид ап Луелин био на власти на данашњој територији Велса и 1056. године Енглеска је признала суверенитет Велса. 1282. године краљ Енглеске, Едвард I, победио Луелина II тако да је Велс до данас под енглеском суверенитетом, али је задржана традиционална титула независне краљевине. Велшки закони су тек замењени енглеским 1535-1542. године. Године 1999. основан је Велшки парламент (енгл. National Assembly for Wales; вел. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) са ограниченим правима у одлучивању на локалном нивоу. Главни град Велса од 1955. је Кардиф.

Даље... Архива

уреди

Фебруар[уреди извор]

Комби Рилајант Регла каквог су користили главни ликови серије
Комби Рилајант Регла каквог су користили главни ликови серије

Мућке (енгл. Only Fools and Horses) су британска комична ТВ серија коју је написао и креирао Џон Саливан и која је емитована на Би-Би-Си-ју. Од 1981. до 1991 снимљено је седам сезона а повремени божићни специјали су емитовани до 2003.

Наслов серије је заснован на старој енглеској пословици: „Само будале и коњи раде“ (енгл. Only fools and horses work for a living) којом се алудира на стална настојања главних ликова у серији да избегавају посао и плаћање пореза. Насловну песму написао је и отпевао Џон Саливан. У првој сезони коришћена је друга песма, али је она замењена да би се помогло гледаоцима да схвате наслов серије.

У анкети Би-Би-Сија из 2004. Мућке су проглашене за најбољу комедију ситуације свих времена.

Даље... Архива

уреди

Март[уреди извор]

Ајрон мејден 2006. године
Ајрон мејден 2006. године

Ајрон мејден (енгл. Iron Maiden, превод: Железна девица) је енглески хеви метал бенд из Лејтона (Источни Лондон). Бенд је основао 1975. године његов басиста и главни текстописац Стив Харис. Од његовог оснивања, бенд је издао тридесет четири албума: петнаест студијских албума; једанаест живих албума; четири EP-a и шест компилација.

Као пионири Новог таласа британског хеви метала, Ајрон мејден је постигао светски успех током осамдесетих година двадесетог века. После неколико промена постава, бенд је почео да продаје серију платининастих и златних албума. Ово укључује и албуме The Number of the Beast из 1982., Piece of Mind из 1983, Powerslave из 1984, видео албум Live After Death из 1985, Somewhere in Time из 1986, и Seventh Son of a Seventh Son из 1988. који су у САД добили платинасти тираж. Бенд је тренутно у процесу оживљавања популарности, са њиховим албумом A Matter of Life and Death из 2006. који је достигао девето место на Billboard 200 листи и четврто место на листи УК-а. Њихов најновији албум The Final Frontier је издат широм света 16. и 17. августа 2010. године, достигнувши прво место у 40 различитих земаља и добивши углавном позитивне критике. Друга песма са тог албума „El Dorado“ победила је у категорији Најбоља метал изведба на 53. додели Греми награда.

Сматрају га за једног од најбољих хеви метал бендова, јер је наводно продао преко 85 милиона плоча широм света са малом радијском и телевизијсом подршком. Бенд је добио Ајвор Новело награду за интернационално достигнуће 2002. године и такође су примљени у Холивудском рок шеталишту на Сансет булевару, током турнеје по Сједињеним Државама 2005. године. Од октобра 2009. године, бенд је одсвирао више од 2000 концерта.

Скоро од оснивања, бенд прати њихова маскота Еди. Еди се појавио на скоро свим њиховим омотима албума и синглова, као и на концертима.

Даље... Архива

уреди

Април[уреди извор]

Британски осматрач на крову зграде у Лондону
Британски осматрач на крову зграде у Лондону

Битка за Британију је једно од највећих бојишта у раној фази Другог светског рата. Ово је име којим се обично назива покушај немачког Луфтвафеа да стекне ваздушну премоћ над британским РАФ-ом, пре планиране поморске и ваздушне инвазије на Уједињено Краљевство (операција Морски лав). Ни Хитлер, нити немачки Вермахт нису веровали да је могуће извршити успешан амфибијски напад на британска острва док британска авијација не буде неутралисана. Секундарни циљеви су били уништавање производње авиона, и земљишне инфраструктуре, као и терорисање британског народа, са намером да се он заплаши и наведе да затражи примирје, или се преда.

Ова операција је представљала Хитлеров пораз. Британци су показали велике напоре, сналажљивост, храброст и одлучност да се не предају. Чињенице говоре да су Немци напали Британију са 2.600 авиона Луфтвафеа, 1.200 бомбардера, 280 обрушивача, 760 једномоторних ловаца, 220 двомоторних ловаца, 140 извиђачких авиона, заједно са Петом ваздушном флотом у Норвешкој која је бројала 190 авиона. Насупрот њих стајао је РАФ (Краљевске ваздухопловне снаге), који је располагао са 1.171 авионом, што ловцима, што бомбардерима.

Битка за Британију увела је у речнике света нови глагол „ковентрирати“. Долази од назива града Ковентрија, који је Луфтвафе сравнио са земљом, заједно са 12 фабрика авио-индустрије у његовој близини.

Превласт у ваздуху над својом територијом РАФ дугује изузетном залагању људства, квалитетном и умешном употребом ловачке авијације, као и применом радарске технике у противваздушној одбрани. Уз све то, може се закључити да су Британци добили ову битку због интелигентних решења чланова Савета за ратно ваздухопловство, који су побили теорију „бомбардери ће се увек пробити“. Уверили су се да постоји одбрана од бомбардера, па су се усредсредили на градњу јефтинијих и флексибилнијих ловаца за чију је производњу било потребно много мање времена. Иако се не може са сигурношћу рећи да је битка за Британију била прекретница Другог светског рата, чињеница је да је имала политичку и војну тежину, јер је касније увелико допринела укупној савезничкој победи на Атлантику и у западној Европи.

Даље... Архива

уреди

Мај[уреди извор]

Енглеска (енгл. England) је највећа конститутивна држава Уједињеног Краљевства и обухвата централни и јужни део острва Велика Британија. Простире се на површини од 130.395 км² између Шкотске на северу, Велса на западу, Ирског мора на северозападу и Келтског мора на југозападу. Од континенталног дела Европе ком се на крајњем југоистоку приближила на 32 км одвојена је на истоку Северним морем и каналом Ламаншем. Са остатком Европе Енглеска је повезана подводним тунелом који иде испод Ламанша. Енглеској поред територије на главном острву припада још око стотињак мањих острва углавном уз обалу, од којих су површином највећа острво Вајт и архипелаг Сили.

Рељефом Енглеске у јужним и централним деловима доминирају побрђа и низије, док нешто вишим северним деловима доминирају Пенинске планине. Према резултатима пописа из 2011. у Енглеској живи нешто преко 53 милиона становника што чини 84% целокупне популације Уједињеног Краљевства. Највећа концентрација становништва је око главног града Лондона који је уједно и престоница Уједињеног Краљевства. Лондон је главним градом Енглеске постао давне 1066. године када је престоница измештена из Винчестера.


Име државе потиче од германског племена Англи који су заједно са другим германским племенима населили британска острва током 5. и 6. века. Иако трагови насеља сежу још у камено доба, прва уједињена енглеска држава формирана је у 10. веку а њен утицај и моћ нагло су порасли за веме Великих географских открића у 15. веку. Индустријска револуција која је захватила Енглеску током 18. века у потпуности је изменила Енглеску, а доцније и светску привредну и политичку сцену.

...даље... Архива
уреди

Јуни[уреди извор]

Ајрон мејден (енгл. Iron Maiden, превод: Железна девица) је енглески хеви метал бенд из Лејтона (Источни Лондон). Бенд је основао 1975. године његов басиста и главни текстописац Стив Харис. Од његовог оснивања, бенд је издао тридесет четири албума: петнаест студијских албума; једанаест живих албума; четири EP-a и шест компилација.

Као пионири Новог таласа британског хеви метала, Ајрон мејден је постигао светски успех током осамдесетих година двадесетог века. После неколико промена постава, бенд је почео да продаје серију платининастих и златних албума. Ово укључује и албуме The Number of the Beast из 1982., Piece of Mind из 1983, Powerslave из 1984, видео албум Live After Death из 1985, Somewhere in Time из 1986, и Seventh Son of a Seventh Son из 1988. који су у САД добили платинасти тираж. Бенд је тренутно у процесу оживљавања популарности, са њиховим албумом A Matter of Life and Death из 2006. који је достигао девето место на Billboard 200 листи и четврто место на листи УК-а. Њихов најновији албум The Final Frontier је издат широм света 16. и 17. августа 2010. године, достигнувши прво место у 40 различитих земаља и добивши углавном позитивне критике. Друга песма тога албума „El Dorado“ победила је у категорији Најбоља метал изведба на 53. додели Греми награда.

Сматрају га за једног од најбољих хеви метал бендова, јер је наводно продао преко 100 милиона плоча широм света са малом радијском и телевизијском подршком. Бенд је добио Ајвор Новело награду за интернационално достигнуће 2002. године и такође су примљени у Холивудском рок шеталишту на Сансет булевару, током турнеје по Сједињеним Државама 2005. године. Од октобра 2009. године, бенд је одсвирао више од 2000 концерта.

Скоро од оснивања, бенд прати њихова маскота Еди. Еди се појавио на скоро свим њиховим омотима албума и синглова, као и на концертима. ...даље...
уреди

Јули[уреди извор]

Лондон (енгл. London; /ˈlʌndən/) је главни и највећи град Енглеске и Уједињеног Краљевства и средиште регије Шири Лондон, те површином највећа урбана зона у Европској унији. Антички Лондиниум (лат. Londinium) су основали Римљани 43. године нове ере у мочварном подручју на естуару реке Темзе на чијем месту данас лежи најуже пословно језгро модерног града, такозвани Сити. Од XIX века име Лондон се односи и на сва насеља која су се развила око првобитног градског језгра, односно на подручје такјозваног Ширег Лондона.

Са преко 300 различитих националности које живе на подручју данашњег града, Лондон важи за једну од најкосмополитскијих средина у Европи. Према попису из 2011. на подручју Ширег Лондона живело је 8.278.251 становника, или 12,5% целокупне популације Уједињеног Краљевства. У најужем делу града, у Ситију живи свега 7.400 становника. У ширем метрополитанском подручју 2011. живело је 13.709.000 становника. Лондон је у периоду између 1831. до 1925. по броју становника представљао највећу градску површину на свету.

Лондон се убраја међу најважније градове у свету у многим областима. Један је од најважнијих политичких, образовних, културних, трговачких, туристичких, финансијских, модних, спортских центара у свету. После Њујорка, Лондон је најважнији финансијски центар на планети а познат је и по својој незваничној титули светске културне престонице. Са 6 лондонских међународних аеродрома годишње се превезе преко 120 милиона путника, што Лондон сврстава у најпрометнији ваздушни центар на свету. Лондонски метро представља најстарији систем подземне железнице у свету и други на свету по броју превезених путника (после Шангајског). У граду раде укупно 43 универзитетске установе, због чега је Лондон и светски образовни центар. Лондон је једини град који је три пута угостио највеће спортско такмичење на планети Летње олимпијске игре (1908, 1948 и 2012). ...даље...
уреди

Август[уреди извор]

Фудбалски клуб Арсенал (енгл. Arsenal F.C. или Arsenal) је професионални енглески фудбалски клуб из Лондона, који се такмичи у Премијер лиги. Један је од најуспешнијих клубова у енглеском фудбалу, тринаест пута је био шампион Енглеске и једанаест пута је освојио ФА куп. У сезони 2003/04. Арсенал је постао једини клуб који је успео да заврши сезону без пораза у Премијер лиги, тако да са 49 узастопних утакмица без пораза држи рекорд Премијер лиге. Основан је 1886. године, а 1893. је постао први клуб са југа Енглеске који се прикључио фудбалској лиги Енглеске.

Од 1913. до 2006. Арсенал је играо на стадиону Хајбери, a од 2006. игра на Емирејтс стадиону. Тридесетих година двадесетог века клуб је освојио пет титула првака Енглеске и два ФА купа. У сезони 1970/71. освојена је дупла круна, а деведесетих и у првој деценији 21. века освојио је још две дупле круне и 2006. стигао до финала УЕФА Лиге шампиона.

Арсенал има дугогодишње ривалство са Тотенхемом са којим играју дерби северног Лондона. Арсенал је трећи највреднији фудбалски клуб на свету према подацима из 2010. године, са процењеном вредношћу од 1,2 милијарде долара.

...даље...
уреди

Септембар[уреди извор]

Грб Шкотске је незванични хералдички симбол једног од четири конститутивна дијела Уједињеног краљевства, Шкотске. Прве верзије грба потичу из XIII вијека, с тим да је грб често надопуњиван. Актом уједињења Шкотске са Енглеском из 1707., грб Шкотске је правно стављен ван употребе, међутим и даље се користи као незванични симбол овог дијела УК.

У злату, са црвеном дуплом унутрашњом границом, цвјетови црвених љиљана. У унутрашњам штиту црвени пропети лав, азурно плавим канџама и језиком.

Штит је крунисан златним турнирским шљемом (челенка) крунисаном краљевском круном. Златне боје је и плашт који вири испод челенке. На круни сједи директно црвени крунисани лав са азурно плавим канџама и језиком, држећи у десној шапи државни мач са златном дршком и сребрим сјечивом, а у лијевој - златно жезло. Што би требало да буде - мото „In My Defens God Me Defend”, скраћено „IN Defens”, што значи - У своју одбрану Бог ме штити, уписано на сребрној траци црвеним словима.

Око штита је огрлица најстаријег племенитог поретка, са знаком Светог Андрија. Са страна штит држе (чувају) два једнорога са златним роговима, гривом и копитима, везани у златним ланцима. Држачи стоје на зеленом трављаку обраслом чичком, и држе и два копља са стилизованим заставицама Шкотске.

...даље...
уреди

Октобар[уреди извор]

Портал:Уједињено Краљевство/Изабрани октобар
уреди

Новембар[уреди извор]

Портал:Уједињено Краљевство/Изабрани новембар
уреди

Децембар[уреди извор]

Портал:Уједињено Краљевство/Изабрани децембар
уреди