Ирско море

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 53° СГШ, 5° ЗГД

Ирско море
Сателистки снимак басена Ирског мора
Сателистки снимак басена Ирског мора
Локација Северни Атлантик
Површина 104.000 км²
Највећа дубина 175 м
Просечна дубина 43 м
Настанак терцијар
Највећа ширина 240 км
Највећа дужина 210 км
Салинитет од 32 до 34,8
Максимална температура од 13 до 16 °C
Минимална температура од 5 до 9 °C
Земље басена Застава Ирске Ирска
Застава Уједињеног Краљевства Уједињено Краљевство

Ирско море (ир. Muir Eireann; енгл. Irish Sea) је унутрашње море које је са запада и истока оивичено острвима Ирска и Велика Британија. Припада акваторији Северног Атлантика са којим је повезано преко два уска мореуза: на југу је Пролаз Светог Ђорђа (веза ка Келтском мору) док је на северу Северни пролаз. На његове обале излазе Република Ирска и Северна Ирска на западу, Шкотска и Енглеска на истоку те Велс на југоистоку, док се у најширем делу на северу налази Острво Мен (уједно и највеће острво у мору). поред Мена веће димензије има и острво Англси уз северну велшку обалу.

Овако ограничена акваторија има површину од око 104.000 км². Дужина од севера ка југу је 210 км, док је ширина у северном делу нешто већ и креће се до 240 км. Просечна дубина је 43 м (максимална дубина 175 м на креајњем северу уз обалу Шкотске).

Настало је у терцијару услед потапања копна између два поменута острва. Током последњег леденог доба пре 20.000 година доживело је драматичне промене када је било претворено у слатководно језеро. По окончању глацијалног периода (пре 10.000 година) а услед раста нивоа светског мора постепено је повезано са морем. Глацијација је имала и велики утицај на данашњи рељеф. Обале су јако разуђене и карактеришу их бројни заливи и фјордови, посебно у Шкотској.

У привредном погледу Ирско море је веома важна трговачка рута и значајно риболовно подручје. Између Британије и Ирске годишње се бродовима преко овог мора превезе преко 12 милиона путника и 17 милиона тона робе. Дуж његових обала изграђене су бројне ветрелектране те нуклеарне електране. Агенција Гринпис је 2001. издала саопштење по коме је Ирско море загађено високом дозом радијације чији главни извор су воде којима се хладе реактори нуклеарке Селафилд у северној Енглеској.[1]

Највећи градови и најважније луке које леже на његовим обалама су Даблин и Дрогеда у Ирској, Ливерпул, Блекпул и Саутпорт у Енглеској, Бангор и Белфаст у Северној Ирској, Рил у Велсу и Даглас на Мену.

У античким списима Ирско море је било познато и као лат. Oceanus Hibernicus.

Референце[уреди]

  1. „Sellafield nuclear reprocessing facility”. Greenpeace UK. Архивирано из оригинала на датум 16. 2. 2012.. Приступљено 4. 6. 2009.. 

Спољашње везе[уреди]