Пређи на садржај

Остров (Русија) — разлика између измена

м
sredjivanje; козметичке измене
(сређена клица)
м (sredjivanje; козметичке измене)
Град се вероватно развио из утврђења које је било саграђено на маленом острву окруженом реком Великајом и њеним рукавцем Слобожихом. Тврђава је све до средине [[XIV век]]а била од дрвета, а потом су дрвене зидине замењене каменим утврђењем са 5 високих торњева. У унутрашњости тврђаве је 1542. саграђена камена црква посвећена Светом Николи. Током целог [[средњи век|средњег века]] Остров је служио као једно од најважнијих одбрамбених утврђења псковске земље, и у том периоду био је честа мета напада споља. Током Руско-литванског рата (1500—1503), након дуже опсаде током [[1501]]. године [[ливонски ред|ливонска војска]] успела је на кратко да заузме тврђаву и да разори град. У августу [[1581]]. град је заједно са тврђавом потпуно уништен од стране пољског краља [[Стефан Батори|Стефана Баторија]], а у границама пољске државе остао је до марта [[1582]]. када је сходно одредбама Јам-запољског мира враћен Русији.
Након пољског разарања током [[ливонски рат|Ливонског рата]] Остров бива напуштен и у наредних век и по готово нестаје са политичке мапе тог времена. По окончању [[велики северни рат|Северног рата]] почетком [[XVIII век]]а долази до обнове града, како у привредном тако и у стратешком погледу. Године [[1719]]. Остров постаје значајним окружним градом у Псковској провинцији, а од [[1777]]. и у [[псковска губернија|Псковској губернији]]. Први градски грб званично је усвојен [[28. мај]]а [[1781]]. године. У истом периоду у граду цвета трговина, а посебно трговина [[лан]]ом и кожом.
 
Дана [[28. јануар]]а [[1860]]. отворена је железница која је град повезивала са Псковом на северу, а [[8. новембра]] исте године и деоница ка [[даугавпилс|Динабургу]].
 
Град је био под немачком окупацијом током [[другиДруги светски рат|Другог светског рата]], од [[7. јул]]а [[1941]]. до [[17. јул]]а [[1944]]. године.
 
== Демографија ==
{{Градови Псковске области}}
{{Authority control}}
 
[[Категорија:Градови у Псковској области]]
[[Категорија:Градови у Русији]]
363.220

измена