Први диверзантски батаљон НОВ и ПО Хрватске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први диверзантски батаљон НОВ и ПО Хрватске формиран је половином маја 1943. у Звечеву од Псуњске, Мославачке и Диљске диверзантске чете и Билогорског и Крндијског диверзантског вода. Имао је 132 борца и руководиоца. За команданта батаљона именован је Бора Миличевић, а за политичког комесара Стево Стојаковић. Заменик команданта био је Милан Болић, а заменик политичког комесара Антун Пристојковић Часо.

Формирање батаљона представљало је нову фазу у организацији диверзантских дејстава. У претходном периоду, диверзантским акцијама бавиле су се неспецијализоване јединице (одреди, чете и батаљони), или специјализоване диверзантске групе у њиховом саставу. На територији Хрватске формирана су три диверзантска батаљона (Први, Други и Трећи). Они су се налазили под командом Диверзантске секције Главног штаба НОВ и ПО Хрватске и штабова корпуса и оперативних зона на чијој територији су били базирани и извршавали задатке. Формирањем 1. славонског корпуса (односно Шестог корпуса НОВЈ) 17. маја 1943, Први диверзантски батаљон је, у погледу извођења акција и садејства, потпадао под његову команду и Диверзатску секцију Главног штаба НОВ и ПО Хрватске.

Батаљон се састоја од пет чета, које су имале задатак да дејствују на следећим подручјима:

10. августа 1944. батаљон је био организован у четири чете и имао је 139 бораца и руководилаца. Распоред и додељене зоне дејстава биле су следеће:

У септембру 1944. батаљон је прерастао у Први диверзантски одред НОВ и ПО Хрватске.

Референце[уреди]

  1. ^ Извештај команданта 1. диверзантског батаљона од 9. септембра 1943. штабу 28. славонске дивизије распореду диверзантских јединица; Зборник, том V, књига 18, pp. 243.

Литература[уреди]