Радио-телевизија Републике Српске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Радио-телевизија Републике Српске
Лого РТРС
Тип: Јавна медијска кућа
Држава:  Босна и Херцеговина
 Република Српска
Доступност: Национална, интернет, међународна
Оснивач:  Република Српска
Власник: Државна телевизија
Седиште: Бања Лука
Важни људи: Драшко Милиновић,
в.д. генералног директора
Почетак
емитовања:
19. април 1992.
Веб-сајт: www.rtrs.tv

Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) је јавни РТВ сервис Републике Српске и дио система јавног емитовања Босне и Херцеговине.

У саставу Јавног предузећа Радио-телевизија Републике Српске дјелују Телевизија Републике Српске и Радио Републике Српске. Сједиште РТРС се налази у РТВ дому Републике Српске на Тргу Републике Српске у Бањој Луци. Дана 22. марта 2015, РТРС је покренуо канал РТРС ПЛУС који је доступан код свих оператера у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и путем сателита.

Историја[уреди]

Телевизија Републике Српске је почела са радом 19. априла 1992. године када је емитован први Дневник из бањалучког студија. Канал С из тадашњег Српског Сарајева почиње емитовање програма 6. маја 1992. године када је емитован први Дневник из српскосарајевског студија, све до 31. децембра 1993. године када је успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио-телевизије. Назив Српска радио-телевизија (СРТ) остаје у употреби све до 1999. године, након чега РТРС добија овај данашњи назив, ЈП Радио-телевизија Републике Српске.

Званично је основана као јавни сервис Одлуком Народне Скупштине Републике Српске 30. децебра 1993. године[1] са седиштем у Бањој Луци. Оснивач Радио-телевизије Републике Српске је Република Српска. Први главни и одговорни уредник РТРС је био Илија Гузина. До пресељења у РТВ дом Републике Српске 2010, сједиште се налазило у Улици краља Петра I Карађорђевића 129 у Бањој Луци.

Актуелни генерални директор Радио-телевизије Републике Српске је Драшко Милиновић. Претходни директори РТРС су били: Рајко Радовановић, Драган Давидовић, Анђелко Козомора, Војо Купрешанин и Радомир Пашић.

Радио Републике Српске[уреди]

Прве ескперименталне емисије Радио Бањалука емитовала је 25. јануара 1967. године. Редовни програм почиње да се емитује 2. фебруара 1967. године. У мају 1992. године Радио Бањалука прераста у информативно-технички центар Српског радија, чије је сједиште било у Палама, према одлуци тадашње Народне скупштине српског народа Босне и Херцеговине. Српски радио у том периоду почиње емитовање двадесетчетворочасовног програма. Назив мијења 1. септембра 1999. године у РТРС.

РТРС ПЛУС[уреди]

Дана 22. марта 2015. РТРС је почео са експерименталним емитовањам канала РТРС ПЛУС који је доступан код свих оператера у РС и БиХ, као и путем сателита Еутелсат 16Е. Експериментално емитовање је трајало 28 дана, а за то вријеме су емитовани концерти 24 сата дневно. Након тога, почео је редован програм. Емисије које се емитују на РТРС ПЛУС: Блог, Бесједник, Планета филм, Арт Машина, Сцена, Спортски преглед, РТРС 7... Петком и суботом, од 20:15 се емитује филмски маратон под називом Сагоријевање. Недјељом се емитују породични филмови.

Лого РТРС ПЛУС

Програм[уреди]

Од јуна 2007. године РТРС је доступан и преко сателита, а у априлу 2013. покренут је посебан канал за српску дијаспору — РТРС САТ који се бесплатно могао гледати преко сателита. Године 2014, РТРС САТ је угашен, а њега је на сателиту замијенио земаљски РТРС, а касније РТРС ПЛУС.

Програм Телевизије Републике Српске могу да прате гледаоци у цијелој Републици Српској, дијелу Србије и Црне Горе, једном дијелу Федерације БиХ, и дијелу Хрватске.

Од 12. октобра 2013. емитује шоу програм Твоје лице звучи познато, који се још емитује и на Првој ТВ и Федералној телевизији.

Властита продукција[уреди]

Замало живот (ТВ серија), То топло љето (ТВ серија), Дневник, Српска данас (информативна емисија), Портал (информативна емисија), Преглед недјеље, У фокусу, Печат, Пресинг, Некад било, Јутарњи програм, 7 у 1 (забавна емисија), Ах, та планета! (забавна емисија), Сноп (емисија за пољопривреднике), 100 лица, једна прича, За. Друга, Актуелно РТРС, ОдговорНо1, Ријеч вјере, Огњишта, Бањалучка панорама, Квадрат на знање.

Информативно-технички центри[уреди]

Студио: Бања Лука, Источно Сарајево, Бијељина, Приједор, Требиње и Брчко. Представништво РТРС Београд.

Редакције[уреди]

Програм Телевизије Републике Српске припремају четири редакције:

  • Редакција информативно-политичког програма
  • Редакција забавног и спортског програма
  • Редакција филмског и документарног програма
  • Редакција културно-образовног, дјечјег и омладинског програма

Признања[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Председник Кузмановић одликовао РТРС” (на језику: ср). Радио-телевизија Републике Српске. 29. 4. 2010. Приступљено 20. 4. 2012. 
  2. „РТРС-у Повеља за помоћ српском народу Космета” (на језику: ср). Радио-телевизија Републике Српске. 27. 4. 2012. Приступљено 28. 4. 2012. 

Литература[уреди]

  • Чокорило, Радмила. Радио као медиј: Бањалука: Филозофски факултет. 2009. ISBN 978-99938-34-95-3.

Спољашње везе[уреди]