Тесла моторс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тесла
Јавна компанија
ДелатностАутомобилска индустрија
Основано2003.
Оснивачи
СедиштеПало Алто, САД
Руководиоци
Илон Маск, Џефри Строубел
ПроизводиЕлектрични аутомобили
Број запослених
30.000 (2016.)
Веб-сајтtesla.com

Тесла моторс (енгл. Tesla Motors), или само Тесла (енгл. Tesla Inc.), је произвођач аутомобила из Силицијумске долине у Калифорнији у САД. Предузеће се бави производњом подвожја (шасија) електричних возила и аутомобилa на електрични погон. Фирма је настала 2003. године спајањем три машинска и електро инжињера Мартина Еберхарда, Марка Тарпенинга и Ијана Рајта, иако компаније такође сматра и да су и Илон Маск и ЈБ Страубел суоснивачи.[1]

Одмах након оснивања фирме, направљен је ауто Тесла родстер, скроз електрични спортски ауто, који је захваљујући својим литијум јонским батеријама успевао да достигне опсег кретања преко 320 км са једним пуњењм батерија. Ауто се одмах нашао на топ-листама као најбољи ауто на струју икад и као један од најбољих спортских аутомобила тог времена. Његово убрзање је много веће од свих аутомобила са СУС моторима, због непрестаног извора обртног момента електричног асинхроног мотора.

2011. године је презентован нов модел ове фирме. Ради се о луксузном ауту високе класе Тесла модел С, који је до сад најбољи ауто на струју икад направљен и проглашен за ауто године 2013. од стране новинара који су га изгласали. Од 2015. године производи се модел Тесла модел икс градски кросовер, а у даљој будућности је и најављен градски ауто, с чим ће бити „затворен круг“ производње ове нове фабрике.

Тесла моторс је добила име по српском научнику Николи Тесли,[2] и искључиво се користе АЦ асинхрони мотори, баш онакав какав је Никола Тесла пројектовао 1882. године.

Историја[уреди]

Српски научник и изумитељ асинхроног мотора Никола Тесла

Фирма Телса моторс је настала уједињењем неколико људи, на челу са Илоном Маском, већинским власником. Име Тесла је узето у част једном од највећих светских научника Николи Тесли. Име Тесла је баш узето јер јер је Никола Тесла пре скоро 150 година сам произвео асинхрони трофазни мотор, који се могао понашати и као генератор у истом тренутку. Баш такав мотор, истих параметара су искористили инжењери у производњи својих првих производа. У почетку су то била само подвожја са мотором и батеријама за разне машине, али је касније на ред дошао и њихов први ауто. Тесла родстер]] је настао у сарадњи са фирмом Лотус, где је њихов модел елисе узет као референт у изградњи и пројекту првог спортског електро аутомобила. Додуше, заједничких ствари са оригиналним Лотусом елисе родстер има мање од 6%. Са овим аутом је покренута тиха аутомобилска револуција, која се касније проширила преко Теслиног новог модела, луксузној лимузини више класе, која је направљена као доказ да електро аутомобил може бити луксузан и престижан ауто, модела С. Фамилији аутомобила из Силиконске долине 2015. године придружио се још једна члан, компактни СУВ модела, модел икс.

Модели[уреди]

Тесла родстер[уреди]

Тесла родстер је први модел ове фабрике и имао је цену од 84.000€ (109.000$). Производи се од 2008. године, и до сад је продато преко 4.000 примерака у преко 30 земаља света. Први модел родстера је убрзавао од 0-100 км/х за нешто мање од 4 секунде, што га је довело у сам врх серијски прављених аутомобила, поред још пар произвођача који су успели то. Максимална брзина овог аута је релативно много ниска за један спортски аутомобил и износи 201 км/х. На питање инжењера зашто је спортски ауто, који може лако да превали и 300 км/х брзина ограничена на 201 км/х, инжењери су одговорили да у спорту није битна максимална брзина, већ убрзање, и да је са овим аутом коначно доказано да су аутомобили на струју бољи и исплативији од аутомобила са погоном преко СУС мотора. Домет батерија са једним пуњењем је израчуната на 400 км, али су тест-возачи успевали да пређу и преко 500 км уз изузетно строге режиме вожње.

Тесла модел С[уреди]

Први Теслин модел родстер

Тесла модел С је изабран за ауто године 2013, и проглашен је за један од најбољих аутомобила који су икад направљени. Ради се о трозапреминској лимузини са дужином од 4.976 мм, што га сврстава у лимузине високе класе. Представљен је јавности 2009. године у Немачкој на франкфуртском сајму аутомобила, а производња и продаја је почела 2012. године у јуну у Калифорнији, САД. Најављен је као главни конкурент моделима немачких произвођача премиум класе BMW серије 5, Аудију А6 и Мерцедесу Е-класе.

Тесла модел С

У продаји се налазе три пакета батерија, најмања од 40 кВ/х, која има домет од 260км, следећа је од 60 кВ/х, која има домет од 335 км, и на крају највећа батерија од 85 кВ/х има домет од 480км. Снаге мотора су такође променљиве зависно од величине батерија, тако да најслабији мотор има 175 kW (235 кс) коју развија у дијапазону од 4000 до 10300 оум и 420 Нм обртног момента, који је присутан увек. Максимална брзина овог аутомобила са овим пакетом је 180 км/х и убрзава од 0-100км/х за 6.5 секунди. Следећи мотор у понуди (аналоган са 60 кв/х батеријом) је мотор од 225 kW (302 кс) који се достижу од 5000 до 8000 оум и развија 430 Нм обртног момента. Максимална брзина је 193 км/х и убрзање од 0-100км/х је 5.9 секунди. Најјачи пакет има избор од два мотора, слабији поседује 270 kW (362 кс) од 6000 до 9500 оум и има 440 Нм обртног момента, док му је максимална брзина 201 км/х и убрзање је 5.6 секунди од 0-100 км/х. Јачи, и тренутно најјачи мотор у понуди је мотор од 310 kW (416 кс) који се добијају од 5000 до 8800 рпм, и развија обртни момент од 600 Нм. Максимална брзина модела С са овим пакетом је 210км/х и убрзање до 100км/х развија за са само 4.4 секунде, што га ставља у један од најбржих седана на свету, и најбржег седана икада направљених у САД. Убрзање овог аутомобила, независно од пакета батерије и мотора је врло импозантно, због обртног момента који АЦ мотор пружа током целог дијапазона обртаја. Максималне брзине, у поређењу са конкуренцијом су доста мање, али инжењери ове фирме су објаснили да је то зато што ауто има само једну брзину, те да је много више пажње посвећено убрзању, које је много битније у вожњи, од високих брзина. Такође се ради и о сигурности, где се наводи да брзине већ преко 100 м/х (160 км/х) су изузетно опасне и да нису препоручљиве за вожњу.

Већ након само неколико месеци производње, наручен је велики број аутомобила модела С, што је превалило сва предвиђања о производњи, тако да се на испоручење аутомобила чекало и до 8 до 9 месеци. Продаја у Европи је пуштена при крају 2012. године, и очекује се чак и веће интересовање него у САД, јер грађани у Европи су много више заокупљени, како ценама горива, тако и самом екологијом. Купце у Европи ће такође привући чињеница да Тесла сарађује са немачком фирмом из Штутгарта Мерцедес-Бенцом. Цене се крећу (тренутно у доларима) од 49.000 $ па све до 100.000 $, где је у цену урачунат најјачи пакет батерије и мотора, те највиши степен опреме. Сваки модел С је у ентеријеру опремљен са 16.5 инча великим екраном на додир, који замењује сву дугмад која би се иначе нашла на командој табли (клима, фм радио, навигација, интернет), што је једна од новости у аутомобилској индустрији.

Тесла модел икс[уреди]

Тесла модел икс

Тесла модел икс је модел прототип компактног СУВ возила који је представљен 9. фебруара 2012. године у Калифорнији и на женевском сајму аутомобила исте године. Производња је планирана да започне при крају 2013. године, а продаја почетком 2014. године. Подвожје овог аута је другачије од модела С, али батерије и агрегати су остали исти, с тим што се неће уграђивати најслабија батерија од 40 кВ/х. Перформансе овог аута ће такође бити изузетне, где ће са највећим пакетом батерија и агрегатом достизати 100 км/х за само 4.4 секунде, што ће бити службено најбржи СУВ теренац на свету. Новина код њега је систем отварања трећих и четвртих врата. Отвараће се у „галеб“ стилу, с тим што ће се преламати на пола на средини, чинећи их практичним за улазак на уским паркинзима и слично. Сам ауто је замишљен као градски теренац, који ће доста бити компактнији од великог и типичног „ауто-бан“ аута модела С. За разлику од модела С, модел икс ће бити опремљен и АВД технологијом (погон све четири вуче), али ће уз ту опцију имати два мотора, за сваку особину по један. Због димензија и компактности АЦ електро-мотора, овај подухват не угрожава никакав комфор, како у кабини, тако и у пртљжном простору. Како је цео погонски склоп електро-аутомобила изузетно мали, оба модела аута имају по два пртљажника, па тако модел икс има дупло више пртљажног простора од великих теренаца као што су Фолксваген туарег и Мерцедес МЛ-класе.

Будући модели[уреди]

Тесла је објавила да је у плану, поред ова три модела, развијање и још једног модела, мањег градског компактног аутомобила, који ће бити доста јефтинији и приступачнији осталим грађанима, који не желе да имају велики и луксузан ауто. Како су навели, перформансе новог малог модела ће да буду вероватно доста живахније од конкурената, јер АЦ електро-мотор располаже са максималним обртним моментом у сваком тренутку. Тако би био „затворен круг“ Теслиних модела, како су то навели челници компаније из Силиконске долине.

Пуњење батерија[уреди]

Теслин "суперчарџер"

Да се напуни батерија Теслиног модела С од 60 кВ/х, у кућним условима, прикључењем на кућну мрежу од 220 В са једноструким пуњачем, да би се батерија напунила, потребно је нешто мање од 7 сати и 30 минута, док се са двоструким пуњачем, који удвостручује јачину улазне струје, време дупло смањује, па је 60 кВ/х батерију могуће напунити за мање од 4 сата. Због оваквог система пуњења енергије су и оспоравана кола на електрични погон, али је Тесла смислио нов систем пуњења, са којим се батерија од 85 кВ/х напуни за око 45 минута. То је могуће преко посебних пумпи које се називају "супер-пуњачи", и за сад се налазе само у САД, претежно у Калифорнији, али је у плану изгрдња оваквих пумпи широм Европе и Азије. Ако се узме километража која се прелази на отвореном путу са оваквом батеријом, која се протеже негде око 450 км, довољно је стати на супер-пуњач на 45 минута, и након тога се може наставити путовање још наредних 450 км. Обично и стручњаци предлажу дуже одморе за време дужих вожњи, тако да се ово пуњење батерија повезује и са одмором на отвореном путу.

Батерије се и такође пуне приликом кочења мотором. Тачније, сваки АЦ електро-мотор је уједно и генератор електричне струје, те кад се погонска папучица (потенциометар) пусти, цео ауто почиње да кочи, и тако допуњује батерију. Овај систем доноси погодност градске вожње, у односу на потрошену енергију на пређен пут, где за разлику од СУС мотора нема празног рада мотора док ауто стоји, што повећава потрошњу и за 40% у условима градске вожње.

Реакција јавности[уреди]

Први модел Теслине лимузине модел С у фабрици у Фримонту

Јавност, како у Сједињеним Америчким Државама, тако и у свету, није у почетку давала пуно простора новој фирми, која је пропагирала нов вид аутомобила и неку врсту аутомобилске револуције. Обично су се налазили коментари о оспоравању самог електромотора, о времену пуњења, па и саме узроке о опасности електричне струје саме по себи. Многи новинари за ово окривљују и саму жељу власника нафтних бушотина, којима никако не иде у корист производња аутомобила, који пружа много више бољих карактеристика, и да не користи њихов производ - нафту. Након избацивања на тржиште првог модела фирме родстера, јавност је по први пут могла да осети праву особину електромотора. Агилност, момент, снага, нечујност и финоћа рада ових аутомобила је у старту фасцинирала све аутомобилске ентузијасте. Али, како се радило о спортском ауту, који није никако био доступан великој већини људи, Теслин нов модел је и даље остао у сенци. Тек након лансирања новог, више комерцијалног модела, Тесла је добио замах. Нови модел С је одмах проглашен за ауто године 2013. и проглашен за један од најбољих аутомобила свих времена. Илон Маск, власник фирме је након овог ласкавог признања изјавио да би био изузетно срећан кад би у наредним годинама гледао како се сва возила пребацују на електрични погон, како је он назвао то, да се покрене „аутомобилска револуција“.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lamonica, Martin (21. 09. 2009). „Tesla Motors founders: Now there are five”. CNET. Приступљено 14. 02. 2017. 
  2. ^ „Here's Why Tesla Motors Is Named For A Famous Serbian Inventor”. businessinsider.in. Приступљено 28. 3. 2017. 

Спољашње везе[уреди]