Химзо Салихагић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ХИМЗО САЛИХАГИЋ
Himzo Salihagic.jpg
Химзо Салихагић
Датум рођења 1917
Место рођења Шујица, код Томиславграда
 Аустроугарска
Датум смрти 22. март 1943.(1943-03-22) (25/26 год.)
Место смрти Кифино Село
Хрватска НД Хрватска
Професија радник
Члан КПЈ од 1936.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Служба НОВ и ПО Југославије
Народни херој од 20. децембра 1951.

Химзо Салихагић (Шујица, код Томиславграда, 1917Кифино Село, 22. март 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1917. године у селу Шујици код Томиславграда. После завршетка основне школе у родном месту, радио је као најамни радник код имућнијих сељака. Године 1936, отишао је у Сарајево и радио на грађевинама. Као припадник радничког покрета, учествовао је у акцијама Комунистичке партије Југославије, а вероватно је тада и постао члан КПЈ. Године 1940, вратио се у радно село.

Првих дана оружаног устанка 1941. године, Химзо се повезао с групом другова који су већ били изишли на планину Цинцар и руководили организовањем устанка. У марту 1942, ступио је у Ливањски партизански одред. Касније је прешао у Пету црногорску бригаду. Истакао се у борби с четницима на простору ДолацВелимље, у гатачком срезу.

У борби коју је водила Пета црногорска бригада око Ливна, Химзо је међу првима ускочио у непријатељске бункере и нанео непријатељу велике губитке. Године 1943, у борбама за слобођење Прозора, Химзо је, као добровољац, учествовао у кидању непријатељских жичаних препрека, а затим је бомбама уништио посаду два италијанска бункера и тако омогућио даље напредовање својој јединици.

Погинуо је 22. марта 1943. године у Кифином Селу, у борби с четницима и италијанским фашистима, када га је рафал из митраљеза погодио у груди. Сахрањен је у истом селу.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]