Шарпланинац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Шарпланинац
Шарпланинац
Алтернативно име
Илирски овчар
Charplaninatz
Šar Planinac
Yugoslavian Herder
Yugoslav Mountain Dog
Yugoslav Shepherd Dog
Земља порекла

 Србија
 Македонија

Класификација
ФЦИ: Група 2 Секција 2 #41
CKC: Miscellaneous Class
Одгајивачки стандарди (Спољне повезнице)
FCI
Нотес

Шарпланинац је најпознатији и најраширенији југословенски овчарски пас. Назван је по Шар планини (у јужној Србији (Косову и Метохији) и северној Македонији).

Основни подаци[уреди]

- Порекло: Балкан (Србија-Македонија) Шар-планина

- Идеална просечна (плећна) висина:

  • Женке: 60-70цм
  • Мужјаци: 67-74цм

- Тежина:

  • Идеална просечна тежина за женке: 35-40кг
  • Идеална просечна тежина за мужјаке: 40-45кг[1]

- Карактер:

- Употреба:

Спољашњост[уреди]

Велики, снажан, складно грађен и робустан пас. Обилно густо и грубо крзно је сачињено од два слоја а боја најчешће варира у нијансама сиве, иако су и друге боје дозвољене (на пример: бела, смеђа, боја меда итд). Реп је мишићав и савија се у врху.

Глава је пропорционална размери тела и дуга је приближно 25 cm. Њушка је широка, према врху нежно сужена и црне је боје. Ноздрве су правилне и широке.

Очи су бадемове, тамне или светло-кестењасте боје. Уши су троугласте и належу уз главу.

Врат је средње дуг, али због густе длаке и бујног крзна, изгледа краћи и шири.

Леђа су равна и широка, трбух мало утегњен. Горња страна је мало издигнута. Са стране слабине су косе широке и мишићасте.

Шапе су јаке и широке, са црним ноктима.

Темперамент[уреди]

Изузетан чувар што је део његовог инстинкта. Храбар и одлучан. Лојалан је господару и породици са којом живи. Неповерљив према странцима, али човека не напада без разлога. Вековима је коришћен као заштитник стада.

Здравље[уреди]

Изузетно здрав и отпоран пас. Нарочито на сурове услове какви владају на већим надморским висинама. Не подноси врућину, спарно време и дуга путовања, лети.

Историја[уреди]

На основу историјских података[тражи се извор], верује се да преци шарпланинца потичу од молоса древног Тибета, са обронака Хималаја. Са ове географске територије, молоси су кренули у бескрајна путовања следећи своје господаре. Шарпланинац је стигао на Балкан са војском Александра Великог[тражи се извор] где се и задржао. Име је добио по планини где је највише одгајан. Први пут је приказан у Љубљани 1926. године. Од стране међународне кинолошке федерације (Fédération Cynologique Internationale,FCI) први пут је признат као посебна врста илирског овчара, тј. Илирски овчарски пас (на основу старог имена региона Илирија), 1939. године. А онда, 1957. године, на захтев Југословенског кинолошког савеза (ЈКС), Међународна кинолошка федерација (FCI) променила је име у Југословенски овчарски пас – Шарпланинац, по Шар планини, где је раса најраширенија.

Карактеристике расе[уреди]

Шарпланинац

Веома интелигентан пас. Способан да самостално доноси исправне одлуке што му је често неправедно замерено као тврдоглавост. и у таквим приликама му треба омогућити да се склони у хлад. Хладноћу подноси одлично и она је у ствари његов природни амбијент. Воли да се слободно креће по имању које чува и зато није пас који ће бити задовољан у стану или пасјој кући. Према деци је веома нежан и допустиће им много, иако је свестан своје предности у физичкој снази.

У периоду развоја штенета (све до неких 12-15 месеци) потребно је строго водити рачуна да исхрана буде уравнотежена (избалансирана) и да обилује свим материјама које су му потребне, за иначе буран развој. У том периоду га такође треба штедети од јаких напора и пружити му што више игре и одмора како би се максимално развио у физичком и емотивном смислу. Као и све крупне расе паса, касно сазрева тако да је тек са две године потпуно формиран. Сви пропусти који се начине, а поготову по питању васпитања, се веома тешко отклањају; а на уложену љубав и стрпљење узвраћа безграничном оданошћу. За посао чувара га није потребно обучавати, јер то шарпланинац носи у генима. Интуитивно препознаје опасност и свестан своје физичке снаге, бескомпромисно јој се супротставља. На својој територији не трпи уљезе. Својом појавом и држањем углавном одвраћа странце а ако то није довољно онда силовитим нападом, коме претходи упозорење, брани своју територију. Веома је племенит али ту своју особину крије од странаца док је укућанима радосно демонстрира. Осећајан је и кроз понашање комуницира са укућанима. Има доминантан карактер, али прихвата доминацију укућана. Стога је веома битно, да се исправно васпитава од ране младости и да му се не попушта.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]