Шумадијско-војвођански дијалекат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Шумадијско-војвођански дијалекат је српски дијалекат који припада групи млађих штокавских (новоштокавских) дијалеката.[1]

Простор на ком се дијалекат простире[уреди]

Дијалектолошка карта штокавског наречја

Заступљен је у највећем делу северозападне Србије, у Срему, Шумадији, Београду, највећем делу Бачке и Баната (осим крајње северозападног дела Бачке, где се говори икавски и крајњег југоисточног дела Баната, који је захваћен косовско-ресавским дијалектом).

Овим дијалектом говоре и Срби у Мађарској и Румунији.

Важније особине[уреди]

  • четвороакценатски систем у којем неакцентовани вокали могу долазити само после акцентованих слогова и нова деклинација, тј. промена са генитивом множине на -а и са једним обликом за датив, инструментал и локатив множине на -има/-ама.
  • Некадашњи глас јат замењен је са е, уз више недоследности, па има облике мудрији, новији; нисам, ниси (а не мудреји, новеји, несам, неси); јат је дало -и и у падежним облицима као што су: жени, мени, овим, оним. Гласа х углавном нема у овом дијалекту.
  • Група -ао сажима се у о: пево, чито.


Овај дијалекат дели се на северносрбијански, београдски и војвођански поддијалект.

Овај дијалект је ушао у основу српског књижевног језика у својој целини. Заступљена су 4 акцента Јавља се седам падежа Често се јавља сажимање самогласника (ео у о) У неким речима се јавља и уместо е (ди уместо где)

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Ивић 1956, стр. 68-88.

Литература[уреди]