9K38 игла

Из Википедије, слободне енциклопедије
9K38 игла
Део {{{део}}}
SA-16 and SA-18 missiles and launchers.jpg
Врста: ракета земља-ваздух
Порекло:  Совјетски Савез
Употреба
Употреба у: Ангола, Јерменија, Бугарска, Хрватска, Куба, Еквадор, Грузија, Мађарска, Иран, Ирак, Северна Кореја, Перу, Пољска, Русија, Словенија, Србија, Сирија, Украјина, БиХ, УАЕ, Вијетнам
Бојно деловање: Ирак, БиХ - Република Српска, Руанда, Сирија
Производња
Произвођач: КБМ
Варијанте:
Спецификације
Тежина: 10.8 kg
Дужина: 1574 mm
Дужина цијеви: mm
Калибар: mm
Врста операције:
Начин дејства:
Брзина паљбе: мет/мин
Брзина зрна: 800 m/s
Макс. еф. домет: 5200 m
Одвојиви магацин: ком.
Нишан: инфрацрвени

9K38 игла је руска (некад совјетска) лако преносива ракета земља-ваздух са инфрацрвеним навођењем. У НАТО овај комад оружја је познатији као SA-16 или SA-18.

Историја[уреди]

Развој Игле почиње 1971. године како би заменила старије и мање поуздане системе. Главни циљ је био развити против ваздушну ракету са бољом отпорношћу и бољим нишаном од претходне Стреле. 1978. године пројекат се поделио у две етапе. Прва етапа је подразумевала наставити са развојем функционалности, а друга развити једноставнију Иглу засновано на Стрели. Игла са ознаком 94310 Игла-1 улази у употребу 1981, док 1983. године почиње коришћење Игле са овом ознаком 9К38 Игла. Основне особине су: идентификација авиона који се гађа (да грешком не би био погођен пријатељски авион); крилца којима се могу пратити и окретнији авиони; навођење које се хлади да не би било ометања толотним ометачима; могућност гађања циљева у оба смера и тд. НАТО је за потребе своје морнарице користи сличну ракету са ознаком SA-N-10 Grouse.

Коришћена у свим већим сукобима који су се збили у задњим деценијама 20 али и на почетку 21. века: Ирак (Заливски рат) [1], БиХ - Република Српска (Распад СФРЈ) [2][3], Руанда[4] као и у Сирији[5].

Наводи[уреди]

‎Спољашње везе[уреди]