Irinej Dobrijević

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Иринеј (Добријевић)
Основни подаци
Помјесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија источноамеричка
Архијерејски чинепископ
Титулаепископ источноамерички
Начин обраћањаЊегово преосвештенство
ДржаваСАД
СједиштеЊујорк и Вашингтон
Године службеод 2016.
ПретходникМитрофан (Кодић)
Претходна епархијаМитрополија аустралијско-новозеландска
Године службе20112016.
НасљедникСилуан (Мракић)
Претходна епархијаЕпархија аустралијско-новозеландска и Епархија за Аустралију и Нови Зеланд
Године службе20062011.
Лични подаци
Световно имеМирко Добријевић
Датум рођења6. фебруар 1955.
Мјесто рођењаКливленд
САД

Irinej (svetovno Mirko Dobrijević; Klivlend, SAD, 6. februar 1955) episkop je istočnoamerički.

Bio je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske (20112016), episkop australijsko-novozelandski i episkop administrator Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračaničke (20062011).

Biografija[уреди]

Episkop Irinej je rođen 6. februara 1955. godine u Klivlendu (Ohajo, SAD) od oca Đure i majke Milice rođ. Svilar. Odrastao je i školovan u rodnom Klivlendu gde je završio 12 razreda opšteg obrazovanja. Od 1973. do 1975. školovao se na Akademiji umetnosti u Klivlendu. Završio je dva najuglednija teološka fakulteta u SAD i u svetu — Sveti Vladimir (Njujork) i Sveti Tihon (Pensilvanija). Dobio je zvanje magistra bogoslovlja uz posebne pohvale za magistarski rad Episkop Nikolaj Velimirović: 1921. Misija u Americi.

Predavao je na poznatom Lajola univerzitetu u Čikagu, a na poziv patrijarha srpskog Pavla i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Više godina je bio jedan od urednika magazina „Staze pravoslavlja“, zvanične publikacije Srpske pravoslavne crkve u SAD i Kanadi.

Mitropolit srednjozapadnoamerički Hristofor ga je 15. januara 1994. rukopoložio u čin đakona u Sabornoj crkvi Vaskrsenja Hristovog u Čikagu. Monaški postrig je primio 18. januara 1995. u manastiru Svetog Save u Libertivilu i tom prilikom je dobio monaško ime Irinej, po episkopu lionskom Svetom Irineju. Unapređen je u čin arhimandrita 18. juna 2006.

Do izbora za episkopa australijsko-novozelandskog obavljao je funkciju referenta Svetog arhijerejskog sinoda i šefa Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora. Nosilac je Ordena Vuka Karadžića III stepena kojim ga je odlikovao Svetozar Marović, predsednik DZ Srbije i Crne Gore. Član je Jasenovačkog odbora i Stalnog misijskog odbora Svetog arhijerejskog sinoda i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora. Imao je zapaženu ulogu kao izvršni direktor Kancelarije za spoljne poslove Srpske pravoslavne crkve u Vašingtonu. Bio je jedan od ključnih učesnika u poseti verskih vođa iz SAD Jugoslaviji 1999. Učestvovao je na mnogim skupovima koje je organizovala srpska zajednica u dijaspori. Bio je inicijator povezivanja najvećih srpskih organizacija u Americi.[1]

Episkop[уреди]

Nakon što ga je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za episkopa, dana 15. juna 2006. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu hirotonisao ga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za episkopa australijsko-novozelandskog, zajedno sa još 16 episkopa. Oktobra iste godine, naznačen je za episkopa administratora Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračaničke.

Na paralelnom zasedanju Eparhijskog saveta Eparhije australijsko-novozelandske i Crkveno-narodnog sabora Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračaničke, septembra 2010, usvojen je jedinstveni Ustav Mitropolije australijsko-novozelandske kojim je ostvareno potpuno crkveno-administrativno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve u dijaspori. Episkop Irinej je sledeće godine izabran za episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske.

Na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, dana 26. maja 2016, episkop Irinej je izabran za arhijereja Eparhije istočnoameričke, a dotadašnji episkop Mitrofan (Kodić) je izabran za arhijereja upražnjene Eparhije kanadske. Za novog episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske izabran je protosinđel Siluan (Mrakić).[2]

Izvori[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]