Боило

С Википедије, слободне енциклопедије
Биоло
ТипКоктел, Мешано пиће
Земља пореклаСједињене Америчке Државе

Боило је традиционално божићно пиће у Региону угља у североисточној и источној централној Пенсилванији.

Боило је варијација традиционалног литванског ликера званог крупник или крупникас. [1]

Карактеристично је да боило има стандардни рецепт који укључује агруме (као што су поморанџе и лимуни), биље и зачине (као што су мушкатни орашчић, каранфилић, семе кима и семе аниса ) и друге састојке попут меда и ђумбира. Традиционални основни састојак боила је Moonshine . Многи модерни рецепти заменили су домаћи мoonshine мешаним вискијем, ражом или алкохолом од житарица, [2] и могу се правити на шпорету или у пећи. [3] Неки рецепти наводе Four Queens, мешани виски који је првобитно флаширала у Филаделфији компанија Kasser Liquors, а касније продат Laird & Company у Њу Џерсију . [4] Варијације традиционалног рецепта укључују боило од меда, боило од "парадаиза", боило од боровнице и боило са укусом пите од јабука. Неке традиције препоручују да празнична музика и декорација прате процес кувања, како би се напитак обогатио и добио празнични ефекат. [5]

Комерцијални производи[уреди | уреди извор]

  • Од 2015. године, Coal Country Boilo, мала фирма у власништву жена којом и управљају, обезбеђује традиционалну мешавину сирових зачина Боило заједно са низом предатих рецепата који поштују и чувају историјску традицију региона антрацитног угља. Они су представљени на многим локалним новинама, објављени у разним новинама и раде раме уз раме са историјским организацијама Пенсилваније као што су Историјско друштво округа Шујкил и Национални музеј канала у напорима да се образује и очува историја Региона угља. Coal Country Boilo производи пружају аутентично искуство боила и могу се наћи на www.coalcountryboilo.com.
  • Године 2016. Jabberwocky Candles of Frackvillе, PA је објавио Боило мирисну свећу. [6]
  • Од децембра 2012. Brokey’s LLC of Ringtown Пенсилванија увео је "инстант" верзију пића која је доступна комерцијално.
  • Spring Gate Vineyard and Brewery представили су комерцијалну верзију 2020. године која је била заснована на породичном рецепту власника угља.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „CoalSpeak: Dictionary of the Coal Region”. Архивирано из оригинала 26. 1. 2012. г. Приступљено 31. 1. 2012. 
  2. ^ „Boilo: Pennsylvanian honey-spiced whiskey”. Salon. 14. 12. 2010. 
  3. ^ „Coal Region Recipes - Boilo”. www.coalregion.com. 
  4. ^ „N.J.'s Four Queens whiskey fuels boilo, a Christmas tradition in Pennsylvania's coal country”. Philadelphia Inquirer. 11. 12. 2019. Приступљено 17. 8. 2022. 
  5. ^ „Boilo: A coal country cocktail”. www.riverreporter.com. Архивирано из оригинала 29. 1. 2008. г. Приступљено 17. 1. 2022. 
  6. ^ Usalis, By John E. „Frackville native develops candle with the aroma of boilo”. www.republicanherald.com. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]