Костромска област

Из Википедије, слободне енциклопедије
Костромска област
рус. Костромская область
Застава Грб
Застава Грб
Положај Костромске области
Држава Застава Русије Русија
Главни град Кострома
Федерални округ Централни
Површина 60.200 km²
Становништво 200.
 - Број 709 000
 - Густина становништва 12.3 ст./km²

Костромска област (рус. Костромская область) је федерална област у Русији. Административни центар је град Кострома. Границе: На северу се граничи са Волгоградском облашћу; на југу са Ивановском и Нижегородском облашћу; на западу са Јарославском облашћу и на истоку са Кировљевском облашћу.

Географија[уреди]

Костомска област се налази у центру Европског дела Русије. Са севера на југ се простире 260км, а са запада на исток 420км.

Костромска губернија 1821. године

Клима[уреди]

Клима је умерено континентална - зиме су хладне, а лета топла. Просечна температура у јануару је -12°C, а у јуну +18°C. Просечна влажност ваздуха је 79%, а падавина има просечно 600 мм годишње (највише их има лети).

Рељеф[уреди]

Област је претежно брдско-моренска(делови стена који се крећу захваљујући померању леда), а у одређеним деловима се простиру мочварне равнице. На запду - Костромска равница; у централном делу - Галичко-Чухломска висораван (до 292м); на северу висораван Северна увала. У низијама се углавном налазе реке.

Званични симболи[уреди]

Званични симболи Костромске области су застава и грб. Грб и застава су озваничени законом Костромске области 28 априла 2006.

Основни симбол заставе и грба је златни брод са седам веслача, украшен златним орловским крилима и главом.

Становништво[уреди]

На територији Костромске области живи око 80 различитих националости. Густина насељености је 11,5 људи по км²; градско становишто чини 67,7% људи (2005); радно способних је 59,2%. Просечна старост становништва је 37,8 година.

Народи Становништво
Руси 704 049
Украјинци 8 011
Татари 2 731
Белоруси 2 354
Роми 1 542
Јермени 1 462
Азери 1 438
Молдавци 1 036

Органи власти[уреди]

Највиши законски акт је Устав Костромске области. Највиши званичник области је губернатор. Законодавни орган је Дума Костромске области која у овом тренутку има 35 посланика.

Образовање[уреди]

Више образовање се састоји од три државна факултета, Војне академије, низа филијала приватних и државних школа, као и осам стручних школа. Факултети и школе су у највећем броју педагошког, медицинског и пољопривредног усмерења.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Костромска област