Новгородска област

Из Википедије, слободне енциклопедије
Новгородска област
Застава Грб
Застава Грб
Положај
Држава Застава Русије Русија
Главни град Велики Новгород
Површина 54.501 km²
Становништво 2014.
 - Број 622.430
 - Густина становништва 11,9 ст./km²

Новгородска област (рус. Новгородская область) је конститутивни субјект Руске Федерације[1] са статусом области на простору Северозападног федералног округа у европском делу Русије.

Административни центар области је град Велики Новгород. Површина области је 53.895 km². Године 2009. област је имала 645.986 становника.

Етимологија[уреди]

Област носи име по административном центру, граду Великом Новгороду, који се често назива само Новгород. На месту старих словенских насеља, негде у VIIIIX веку подигнут је сасвим нови град, који је добио баш такво име „Нови град“ (рус.Нов-город).

Новгород се већ 859. године, у Софијском летопису, спомиње као центар Новгородске земље, да би већ који век касније постао центар огромне републике познате као Господин Велики Новгород.

Географија[уреди]

Област се налази у Источноевропској низији јужно од Санкт Петербурга и у близини балтичких земаља. Њена површина је прекривена мочварама и благим узвишењима (највиши врх 296 m). Ту се налази и велико језеро Иљмењ. На југоистоку област се наслања на Валдајску висораван.

У саобраћајном погледу област има веома добар положај на путу од Москве према Санкт Петербургу, са везама ка западу (Псков) и југу (Белорусија).

Велики Новгород је један од најстаријих руских градова који је као центар самосталне Новгородске републике у 13. веку одбио нападе Швеђана и крсташа. Тек је у 16. веку Московска кнежевина овде успоставила своју врховну власт.

Најважније индустријске гране су хемијска, електронска и индустрија прераде метала, као и туризам. Град Новгород, бројна језера и Валдајски паркови природе сваке године привлаче хиљаде туриста. Поред Новгорода, значајно је бањско место Стараја Руса.

Административна подела[уреди]

Област је подељена на 21 рејон (срез) и има 10 градова.

Становништво[уреди]

Демографија
2002. 2010.
694.355 634.111

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]