Јан Палах

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јан Палах
Jan Palach foto z průkazu.JPG
Споменик Јану Палаху
Датум рођења 11. август 1948.
Место рођења Праг
 Чехословачка
Датум смрти 19. јануар 1969.
Место смрти Праг
 Чехословачка

Јан Палах (чеш. Jan Palach; Праг, 11. август 1948Праг, 19. јануар 1969), чешки родољуб, студент историје на Карловом универзитету у Прагу. Након инвазије пет земаља Варшавског пакта на Чехословачку (1968), Палах је 16. јануара 1969, усред Прага сам себе запалио и тако постао симбол савремене борбе Чеха и Словака за слободу.

Пет чланица Варшавског пакта извело је инвазију на Чехословачку у августу 1968, не би ли на тај начин зауставили започете реформе либерализма друштва подстакнуте од стране тадашње владе Александера Дубчека за време Прашког пролећа. Палах је умро након што се сам запалио на једном прашком тргу, 16. јануара 1969.

Погреб Јана Палаха се претворио у општи протест против тадашње политичке ситуације у којем се налазила Чехословачка. Месец дана касније (25. фебруара 1969.) још се један студент, Јан Зајиц, такође запалио на истом месту. Два месеца иза тога, у априлу, Евжен Плоцек је учинио исто у чешком граду Јихлава. Осим тренутног шока, самозапаљења нису имали другог учинка на политичко стање у земљи.

Неколико месеци раније, 8. новембар 1968, Пољак, Rycard Siviec, спалио се у Варшави током протеста који су се одржавали у знак протеста напада чланица Варшавског пакта на ЧССР, а најпре пољског учествовања у инвазији. Сивиец је умро након четири дана (12. новембра) у болници. Међутим, мало је вероватно да је Палах знао за тај протестни чин, јер је тај догађај био у потпуности заташкаван од стране комунистичких челника. Прва вест о том догађају била је емитована на таласима Радија Слободна Европа тек два месеца после смрти Јана Палаха.

Након пада комунизма, Палах је у Прагу посмртно одликован бронзаним крстом који су узидали на место самозапаљења, код споменика Светом Вацлаву, на истоименом тргу. Уз то, трг где се налази Филозофски факултет Карловог универзитета у Прагу је преименован њему у част. Чешки астроном Лубош Кохутек, који је напустио Чехословачку одмах наредне године, дао је име астероиду који је био откривен 22. августа 1969. Палах. (1834 Palach).

Могуће је, да су каснији случајеви самозапаљења били подстакнути несрећном популарношћу Јана Палаха у медијским круговима. У пролеће 2003, шест младих Чеха средњошколаца се насмрт спалило, између осталог и одликаш Зденек Адамец који се спалио 6. марта 2003. готово на истом месту, поред Народног музеја, оставивши пре тога опроштајну поруку на Интернету, где се јасно указивало на Палаха и остале који су починили самоубиство 1969. Разлог тих самоубистава је неразјашњен, а самозапаљивања се после нису појављивала.

Спољашње везе[уреди]