Чехословачка Социјалистичка Република

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 58°-71° СГ Ш, 4°-31° ИГД

Československá socialistická republika
Чехословачка Социјалистичка Република
Чехословачка
Застава Чехословачке Застава Чехословачке
Застава Грб
Химна
Kde domov můj? и Nad Tatrou sa blýska
Czechoslovakia 1956–1990.svg
Чехословачка
Географија
Континент Европа
Регија Средња Европа
Главни град Праг
Друштво
Службени језик чешки и словачки језик (регионално: мађарски)
Религија Католицизам de facto
Политика
Облик државе Социјалистичка република
Владари  
 — Председник Густав Хусак
Историја
Историјско доба Хладни рат
Догађаји  
 — Нови устав 9. мај 1948.
 — Формирање ЧСФР март 1989
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 128.000 km²
Становништво 15.400.000
Валута Чехословачка круна
Земље претходнице и наследнице
Чехословачке
Претходнице: Наследнице:
Flag of the Czech Republic.svg Чехословачка ЧСФР Flag of the Czech Republic.svg
Портал:Историја

Чехословачка Социјалистичка Република (ЧССР) је била држава у централној Европи, која је постојала од 1960. до 1990. године.

Заменила је дотадашњу Чехословачку Републику (1918-...-1960), а њу је наследила Чешка и Словачка Федеративна Република (ЧСФР) (1990—1992).

Званично је створена доношењем новог устава 11. јула 1960, мада је то у суштини било само промена имена ('социјалистичка') у веч раније социјалистичку државу.

Уставним одредбама које су ступиле на снагу 1. јануара 1969. ЧССР је федерализована - створене су Чешка Социјалистичка Република (ЧСР) и Словачка Социјалистичка Република (ССР).

Уставним законом федералног парламента Чехословачке, који је ступио на снагу 29. марта 1990. „О промени назива Чехословачке Социјалистичке Републике“ име је промењено у краткотрајно Чехословачка Федеративна Република (који је убрзо замењен са Чешка и Словачка Федеративна Република (ЧСФР).

Историјат[уреди]

Историјска позадина[уреди]

Након што је Црвена армија ослободила Чехословачку од немачке окупације, у априлу 1945. године је проглашена Трећа република, а на власт је дошао Народни фронт унутар којег је деловало шест странака. на вишестраначким изборима 1946. године, уверљиву победу однели су комунисти. На изборима у мају 1947. године, комунисти нису освојили већину у Парламенту, због чега су Совјети захтевали одстрањење „буржоазије и реакционарних елемената“ из владе.

Фебруара 1948. године, комунисти су извршили пуч и преузели власт у Чехословачкој. Едвард Бенеш, дотадашњи председник, дао је оставку. након усвајања новог устава у мају 1948, Чехословачка је званично постала Народна република, иако је задржано старо име Чехослоавчка Република, те стари грб и застава.

Дана 11. јула 1960. године, био је усвојен нови устав, у којем је име земље промењено у Чехословачка Социјалистичка Република.

Социјалистичка Република[уреди]

Постојање Социјалистичке републике највише је обележило Прашко пролеће 1968. године и његово гушење од стране Варшавског пакта. У духу политике Нормализације, Чехослоавчка је постала федерација Чешке и Словачке Социјалистичке Републике.

Током 1970-их, примећено је јачање опозиције, међу којом је један од истакнутијих представника био и Вацлав Хавел.

У процесу распадања источног блока, комунисти су сишли с власти током Плишане револуције 1989. године. Почеком 1990. године, усвојено је ново име државе – Чешка и Словачка Федерална Република. Дана 1. јануара 1993. године, федерација је укинута, а Чешка и Словачка су постале независне републике.

Политика[уреди]

На власти у Чехословачкој је званично био Народни фронт, унутар којег је највише утицаја имала Комунистичка партија Чехословачке. Након разлаза Тито-Стаљин 1948. године, у духу антититоистичке политике, из партије је искључено око 500.000 дотдашњег чланства[1][2]. Неки утицајнији комунисти су затворени током ових чистки, под оптужбом да су титоисти, попут Рудолфа Сланског, Владимира Клементиса, Густава Хусака и осталих.

Секретар партије од 1953. до 1968. био је Антоњин Новотни, а након њега 1969. Густав Хусак, који је постао и председник Републике 1975. године.

Економија[уреди]

Федерализација Чехословачке 1969.

Економија Чехословачке у овом периоду заснивала се на планираној командној економији, по узору на Совјетски Савез. Превладавала је тешка прерађивачка индустрија, металургија, производња хемикалија, хране и текстила. Пољопривреда је заузимала мањи део сектора, али је становништво увек било опскрбљено довољном количином хране. Године 1986, 80 % чехословачке трговине ишло је са земљама социјалистичког блока.

Извори[уреди]

  1. Crampton, R. J. (1997), Eastern Europe in the twentieth century and after, Routledge, pp. 262
  2. Bideleux, Robert; Jeffries, Ian (2007), A History of Eastern Europe: Crisis and Change, Routledge, pp. 477

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]