Џејмс Џул

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џејмс Џул
James Joule.jpg
Џејмс Прескот Џул
Датум рођења (1818-12-24)24. децембар 1818.
Место рођења Солфорд
Уједињено Краљевство
Датум смрти 11. октобар 1889.(1889-10-11) (70 год.)
Место смрти Сејл
Уједињено Краљевство
Поље физика
Познат по Џуловом закону

Џејмс Прескот Џул (енгл. James Prescott Joule; Солфорд, 24. децембар 1818Сејл, 11. октобар 1889) је био енглески физичар и пивар.

Као син богатог пивара, породица га је послала (са својим братом) да га подучава Џон Далтон. После образовања, као менаџер у пивари свога оца (коју је водио скоро цео свој живот) размишљао је о замени парних машина са тада новим изумом, електричним мотором.

Његов научни рад се базирао на проучавању топлоте, и њене везе са електрицитетом и механиком. У чланку који је 1841. послао Краљевском друштву[1] показао је да проводник кроз који пролази електрична струја производи топлоту у количини која је пропорционална отпору проводника и квадрата струје која пролази кроз њега. Овај феномен је познат као Џулов закон.

Преко експеримената [2] показао је да топлота и рад могу да се претварају једно у друго, чувајући њихову кумулативну вредност. Наиме, у механичким и хидрауличким машинама због трења део рада се претвара у топлоту, а у топлотним машинама рад се добија преко величине еквивалентне топлоти. Овај Џулов принцип је познат као механички еквивалент топлоте, у којем је он практично показао закон одржања енергије за термодинамичке системе. Ови његови резултати су пуно допринели дефинисању првог принципа термодинамике.

Са Лордом Келвином је развијао температурну скалу.

У његову част данашња СИ јединица за рад и енергију носи назив џул (симбол J).

Референце[уреди]

  1. Joule, J.P. (1841) "On the heat evolved by metallic conductors of electricity" Philosophical Magazine, 19, 260; Scientific Papers 65
  2. Joule, J.P. (1845) "On the Mechanical Equivalent of Heat", Brit. Assoc. Rep., trans. Chemical Sect, pp. 31, read before the British Association at Cambridge, June

Спољашње везе[уреди]