Аеродром Морава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Аеродром Морава

Aerodrom Morava.jpg

Општи подаци
ICAO LYKV
Тип Војни/Јавни
Оператор Војска Србије
Држава  Србија
Локација Лађевци
Најближи град Краљево
Градови који се
служе аеродромом
Краљево, Чачак, Горњи Милановац, Крагујевац.
Надморска висина 209 m
Координате 43°49′N 20°35′E / 43.817° СГШ; 20.583° ИГД / 43.817; 20.583
Статистика
Број писта 1
Писте
Смер Дужина Површина
m ft
14/32 2.200 7.218 асфалт

Аеродром Морава, познат и као аеродром Лађевци (IATA: нема, ICAO: LYKV) се налази у долини Западне Мораве, у месту Лађевци, на територији града Краљева, Србија. Један део аеродрома познат као аеродром Лађевци је војни, а други део, где је изграђен терминал, је цивилни аеродром Морава и он се налази у месту Тавник.

Аеродром је лоциран 15 km од Краљева, 21 km од Чачка, 32 km од Горњег Милановца и 39 km од Крагујевца. Аеродром је идеално лоциран, не само за околне градове (Краљево, Чачак, Горњи Милановац и Крагујевац), већ и за Крушевац (70 km), Ужице (80 km), Јагодину (80 km) и Нови Пазар (110 km). Градски центри који гравитирају аеродрому су уједно и велики индустријски центри. Постоји и јака база у пољопривредној производњи, посебно воћарству, као и изузетан туристички потенцијал, пре свега у великом туристичким центрима који гравитирају аеродрому (Врњачка Бања, ски центар Копаоник итд).

Историјат[уреди]

Војни аеродром код Краљева изграђен је 1967. године. Прва јединица на овом аеродрому била је 235 ловачко-бомбардерска ескадрила која је била опремљена авионима типа F-84 Тандерџет.

Највећи број летелица на Лађевцима био је присутан 1992. године када су у Краљево пребазиране ескадриле 98 пука који је повучен из Скопља, као и 353 извиђачка ескадрила и 240 ловачко-бомбардерска ескадрила из Мостара.

Херој Живота Ђурић је био командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле. од 1992. године до 25. марта 1999. године.

У овом тренутку, војни део аеродрома је дом 241 ловачко-бомбардерске ескадриле опремљене авионима Орао и Супергалеб, као и 714. против-оклопне хеликоптерске ескадриле која користи хеликоптере Газела.

На аеродрому су смештени и 98 артиљеријско-ракетни дивизион ПВО, ваздухопловно-технички батаљон и батаљон за обезбеђење аеродрома.

Дана 5. октобра 2011. на краљевачки аеродром Морава слетео је први цивилни авион, чиме је овај, раније искључиво војни аеродром, почео да функционише као мешовита војно–цивилна ваздушна лука. Међу путницима на тридесетоминутном лету из Београда били су председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и министар економије и развоја Небојша Ћирић.[1]

Улагања и развој[уреди]

Morava interior.jpg

Према плану, од пролећа 2012. године аеродром је требало да буде отворен за редован саобраћај мањих авиона до 100 путника. Укупна вредност инвестиције је 32 милиона евра, а партнер је Турска, која учествује са 10 милиона евра. Министарство одбране Србије издвојило је 12 милиона евра, Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе 3,5 милиона, друга министарства два милиона и Аеродром Београд два милиона. Радови на изградњи цивилног дела аеродрома завршени су 2016. године. Оба дела, цивилни и војни део аеродрома су инфраструктурно одвојени. У првој фази прилагођавања војног аеродрома за цивилни саобраћај изграђена је пристанишна зграда, контролни торањ, техноекономски блок и радови изведени на уређењу писте. У наредној фази реконструкције, планирано је да овај аеродром ће бити ваздушна лука за велике летелице и слетање под свим временским условима. После београдског и нишког ово је трећи аеродром у Србији са међународним карактеристикама.

Авио-компаније и дестинације[уреди]

Тренутно нема летова са аеродрома Морава.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]