Аеродром Морава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аеродром Морава
Општи подаци
IATA КVO
ICAO LYKV
Тип Јавни/Војни
Држава Србија
Најближи град Краљево, Крагујевац, Чачак,
Надморска висина 209 m
Координате 43°49′СГШ 20°35′ИГД
Број писта 1
Статистика
Писте
Смер Дужина Површина
m ft
14/32 2.200 7.218 Асфалтирана

Аеродром Морава или Aеродром Лађевци (IATA: КVO, ICAO: LYKV) се налази у месту Лађевци, на територији Града Краљево. Тренутно, аеродром функционише као војни, а након завршетка радова на конверзији дела аеродрома у цивилни, постаће трећи цивилни аеродром у Србији (без Косова и Метохије). Према пројекту, завршетак радова на реконструкцији аеродрома и конверзији планирани су за пролеће 2012. године, када се могу и очекивати први цивилни летови.

Аеродром је лоциран 15km од Краљева, 21km од Чачка, 32km од Горњег Милановца и 39km од Крагујевца. Аеродром је идеално лоциран. Градски центри који гравитирају аеродрому су уједно и велики индустријски центри. Постоји и јака база у пољопривредној производњи, посебно воћарству, као и изузетан туристички потенцијал, пре свега у великом туристичким центрима који гравитирају аеродрому (Врњачка Бања, ски центар Копаоник).

Историјат[уреди]

Војни аеродром код Краљева изграђен је 1967. године. Прва јединица на овом аеродрому била је 235 ловачко-бомбардерска ескадрила која је била опремљена авионима типа F-84 Тандерџет.

Највећи број летелица на Лађевцима био је присутан 1992. године када су у Краљево пребазиране ескадриле 98 пука који је повучен из Скопља, као и 353 извиђачка ескадрила и 240 ловачко-бомбардерска ескадрила из Мостара.

У овом тренутку, војни део аеродрома је дом 241 ловачко-бомбардерске ескадриле опремљене авионима Орао и Супергалеб, као и 714. против-оклопне хеликоптерске ескадриле која користи хеликоптере Газела.

На аеродрому су смештени и 98 артиљеријско-ракетни дивизион ПВО, ваздухопловно-технички батаљон и батаљон за обезбеђење аеродрома.

Дана 5. октобра 2011. на краљевачки аеродром Морава слетео је први цивилни авион, чиме је овај, раније искључиво војни аеродром, почео да функционише као мешовита војно–цивилна ваздушна лука. Међу путницима на тридесетоминутном лету из Београда били су председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и министар економије и развоја Небојша Ћирић.[1]

Улагања и развој[уреди]

Према плану, од пролећа 2012. године аеродром ће бити отворен за редован саобраћај мањих авиона до 100 путника. Укупна вредност инвестиције је 32 милиона евра, а партнер је Турска, која учествује са 10 милиона евра. Министарство одбране Србије издвојило је 12 милиона евра, Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе 3,5 милиона, друга министарства два милиона и Аеродром Београд два милиона. Цивилни и војни део аеродрома биће инфраструктурно одвојени. У првој фази прилагођавања војног аеродрома за цивилни саобраћај биће изграђена пристанишна зграда, контролни торањ, техноекономски блок и изведени на уређењу писте. У наредној фази реконструкције, планираној за 2012. годину, овај аеродром ће бити ваздушна лука за велике летелице и слетање под свим временским условима. Биће то, после београдског и нишког, трећи аеродром у Србији са међународним карактеристикама.

Авио-компаније и дестинације[уреди]

Тренутно нема летова са аеродрома Морава.

Извори[уреди]

Спoљашње везе[уреди]