Анђелка Атанасковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Анђелка Атанасковић
Анђелка Атанасковић.jpg
Биографија
Датум рођења(1958-00-00)1958.(62/63 год.)
Место рођењаТрстеник
ФНР Југославија
ОбразовањеМашински факултет Универзитета у Београду
Професијамашински инжењер, политичар
Политичка
странка
СНС
СРС (до 2008)
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. октобар 2020
ПредседникАлександар Вучић
ПремијерАна Брнабић
ПретходникГоран Кнежевић

Анђелка Атанасковић (Трстеник, 1958) је српски машински инжењер и политичарка, министарка привреде Републике Србије. Била је директорка трстеничког предузећа „Прва петолетка - наменска” од 2014. до 2020. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1958. године у Трстенику. Ту је завршила основну школу и средњу техничку школу. Дипломирала је 1982. године на Машинском факултету у Београду (одељење у Краљеву). Чим је дипломирала запослила се у предузећу „Прва петолетка - наменска”. У почетку је радила на одељењу за машинску производњу, а касније је постала директор контроле. Године 2014. је именована на функцију генералног директора овог предузећа где оснажује пословну политику, унапређује стручни кадар, набавку нових машина и опреме у процесу производње и проширује инострано тржиште. Свим овим потезима је спасила компанију која је била пред затварањем, а иначе је годинама важила за гиганта трстеничког краја. Атанасковићева јој је својим пожртвованим радом повратила стару славу. Године 2018. је почела да ради на поновном отварању некадашњег „Петолеткиног” погона у Лепосавићу.

Од 2004. до 2008. је била чланица Српске радикалне странке и одборница у локалном парламенту. Потом је прешла у Српску напредну странку. Године 2016. је поново изабрана за одборницу и на том положају је била до 2020. године када је предложена за министарку привреде Републике Србије.

Те 2016. је проглашена и за најбољег менаџера Југоисточне Европе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]