Владимир Цветковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Цветковић
Личне информације
Пуно име Владимир Цветковић
Датум рођења 24. мај 1941.
Висина 196 cm
Сениорски клубови
Год. Клуб
1959–1972 Црвена звезда (288 утакм)
Репрезентација
Застава Југославије Југославија

Владимир Цветковић (рођен 24. маја 1941. у Лозници) је бивши југословенски кошаркаш.

У Београду је дипломирао на Економском факултету у Београду.

Већ 1959. дебитовао у првом кошаркашком тиму Црвена звезда. Од тог времена играо је тринаест шампионата бивше Југославије и имао 149 наступа за репрезентацију Југославије.

Са Црвеном зездом је освојио две шампионске титуле СФРЈ, а учествовао је на светским првенствима у Монтевидеу, Рио де Жанеиру и Сантјагу де Чиле, на Европском шампионату у Напуљу. На Олимпијским играма у Мексику 1968. убацио је два пресудна коша (слободно бацање) против селекције СССР (63:62) после чега је репрезентација Југославије освојила сребрну медаљу.

Са фудбалским клубом Црвена звезда, на месту генералног секретара, освојио је 1991. Куп европских шампиона.

Једно време је у влади Мирка Марјановића обављао функцију министра за спорт.

Разведен, отац је двоје деце. Његова супруга је била кошаркашица Рада Ђурић.[1] Кћерка Зорана је доктор клиничке психологије у Чикагу, а син Растко је бивши кошаркаш.

Сумње на проневеру новца[уреди]


Цветковић је 5. фебруара 2008. године, заједно са Драганом Џајићем и Милошем Маринковићем, ухапшен због сумње да је проневерио око 5 милиона приликом трансфера фудбалера Горана Друлића из Црвене звезде у шпански клуб Сарагоса, током 2001. и 2002. године.[2]

Њих тројица су осумњичени да су део новца којим је плаћен трансфер Друлића (око 12 милиона немачких марака) пребацили на банковни рачун који отворен у Комерцијалној банци на Друлићево име, тако што је његов потпис фалсификован. Уговорена цена трансфера је била 27 милиона марака, а од тога је Друлићу требало да припадне 18 милиона.[3]

Аболирао га је председник Србије Томислав Николић.[1]

Извори[уреди]