Галилео (навигациони систем)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo Galilea

Галилео је глобални навигациони сателитски систем развијен од стране Европске свемирске агенције (ESA - European Space Agency). Налази се још у фази тестирања, и за сада су само два сателита лансирана у орбиту децембра 2005. и априла 2007.

Галилео ће се састојати од 30 сателита распоређених у орбити Земље на висини од 23222 km, који шаљу радио-сигнале на површину земље. Galileo пријемници на основу ових радио-сигнала могу да одреде своју тачну позицију - надморску висину, географску ширину и географску дужину - на било ком месту на планети по свим временским условима. За сада је предвиђено да систем се систем комплетира 2019.

Прецизност система мери се метрима, што је много прецизније од конкурентских система који се тренутно налазе у употреби: ГПС-а и ГЛОНАСС-a. Galileo се налази под цивилном контролом за разлику од осталих система који су под надлежношћу војске. Политички циљ Галилеја је да Европској унији обезбеди систем, на који могу да се ослањају, с обзиром да други системи могу да буду искључени у случају сукоба или ратова. Наиме у случају политичкога спора са САД Европа би била лишена америчкога ГПС-а, па јој је због тога потребан независан систем.

Једна од нових функција коју Галилео имплементира је и могућност примања сигнала од пријемника са земље, што је предвиђено за позивање служби помоћи и спасавања.

Глобални навигациони системи имају велику примену као сервиси у многим областима, првенствено у навигацији на мору, земљи и у ваздуху.


Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]