Двогрба камила

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Двогрба камила
Drabař.jpg
Бактријска камила, Camelus bactrianus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. bactrianus
Биномијално име
Camelus bactrianus
Linnaeus, 1758
Leefgebied kameel.JPG
Распрострањеност двогрбе камиле
Синоними[1]

Двогрба камила (лат. Camelus bactrianus) је врста камиле са централноазијских степа и пустиња. Од друге врсте камила, једногрбе камиле разликује се у томе да има две грбе. Научно име је добила по Бактрији,[2] античкој држави, која је постојала на тлу централне Азије. Први пут су представљене западу за време трговања на Путу свиле, када су арапски трговачки каравани допрли до Византије.

Ilustracija skeleta dvogrbe kamile Ričarda Ovena

На свету живи око 2 милиона бактријских камила, од којих су скоро све домаће животиње.[3] У дивљини их има мање од хиљаду, у Монголији и северозападној Кини.

Издржљивост и исхрана[уреди | уреди извор]

Рана анимација 1887. год.

Бактријска камила може издржати без воде око 4-5 дана а може да попије око 60 литара воде у року 10 минута. Може трчати брзином до 40 km/h. Због друге грбе издржљивије су и удобније од једногрбе камиле а подносе и ниже температуре, значајне за горске ланце Памира и Хиндукуша, и зато су биле најзначајније транспортно средство на Путу свиле.

Живе 40-50 година.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Grubb, P. (2005). "Order Artiodactyla". In "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference" (3rd ed.). p. 645–6.
  2. ^ „Camels – Old World Camels”. Science Encyclopedia. Net Industries. Приступљено 29. 11. 2012. 
  3. ^ „Bactrian Camel”. EdgeofExistence.org. EDGE. 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Grubb, P. (2005). "Order Artiodactyla". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. p. 645–6. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]