Дери (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Дери
County Derry / Contae Dhoire
Положај
ПокрајинаАлстер
Админ. центарКулрејн
Површина2.074 km2
Становништво2011.
 — број ст.233.500
 — густина ст.112,58 ст./km2
dmoz.org/Londonderry

Округ Дери (енгл. County Derry, новији облик енгл. County Londonderry, ир. Contae Dhoire) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом северном делу, у покрајини Алстер. Округ је данас део подручја Северне Ирске. Седиште округа је град Кулрејн, а највећи и најзначајнији је Дери.

Данас појам округа Дери има више историјско значење, а нема управни значај (као и других 5 округа у оквиру Северне Ирске), пошто је 1972. г. Северна Ирска добила нову подручну поделу на Савете.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Дери се налази у северном делу ирског острва и севрозападном делу Северне Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Дери је по пространству један од средњих ирских округа - заузима 15. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Дери је равничарско до брежуљкасто подручје, 100-200 метара надморске висине. Ово је посебно особено за западни и источни део круга. Местимично се издижу ниска брда. На крајњем југу округа издиже се једина планина у овом делу државе, планина Сперин, висине до 678 м.

Клима Клима у округу Дери је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Дери на северу излази на Атлантски океан, који у овом делу има разуђену обалу. Најважније реке у округу Дери су Фојл, који чини западну границу округа и Бан, који чини источну. На крајњем југоистоку округа је језеро Неј, највеће на ирском острву.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Кулрејн, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Дери живело је око 230 хиљада становника. Ово је незнатно више него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи приближно 1% годишње.

Етнички и верски састав - Становништво округа је подељено између већинских Ираца римокатоличке вероисповести (56%) и британских досељеника протестантске вероисповести (42%). Први преовлађују у западним и средишњим, док су други у већини у источним деловима округа.

Густина насељености - Округ Дери има густину насељености од преко 110 ст./км², што је веома близу просеку Северне Ирске (преко 120 ст./км²). Северни, приморски део округа је боље насељен него јужни, унутаркопнени.

Језик: У целом округу се званично се користи енглески.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]