Лимерик (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лимерик
County Limerick / Contae Luimnigh
Застава
Застава
Положај
Покрајина Манстер
Админ. центар Лимерик
Површина 2.755 km2
Становништво 2011.
 — број ст. 191.306
(134.527 без г Лимерика)
 — густина ст. 69,4 ст./km2
Регистарске таблице L, LK
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Лимерик (енглески: County Limerick, ирски: Contae Luimnigh) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом западном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Лимерик један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Лимерик, који је управно издвојен из округа, али и даље врши улога окружног седишта.

Положај и границе округа[уреди]

Округ Лимерик се налази у западном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди]

Лимерик је по пространству један од већих ирских округа - заузима 10. место међу 32 округа.

Рељеф: Округ Лимерик се састоји две сасвим различите целине. Северни део округа је равничарски, надморске висине 50-100 м. Стога је округ познат као пољопривредно подручје. Јужни део округа је више брдско-планински (планине Слив Фелимс, Галтис, Балихура, Мула), а ту се и налази највиши врх округа, Галтимор, висок 919 м.

Клима Клима у округу Лимерик је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Лимерик је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на северозападу. На северу округа се налази ушће познате ирске реке Шенон, која се потом развија у велики естуар. У Шенон се н подручју округа улива више мањих река: Мулкеар, Луба, Мејџ, Дил и Фијал. У округу нема значајнијих језера, што реткост з острво.

Становништво[уреди]

Град Лимерик, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Лимерик живело је преко 190 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 70% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Лимерик има густину насељености од близу 70 ст./км², што је за нешто више од државног просека (око 60 ст./км²). Северни део округа је боље насељен него јужни.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]